lördag 8 oktober 2011

Anhörigvård

Häromdagen deltod jag på ett möte med anhörigvårdare i Nacka som var arrangerat av Nacka anhörigförening tillsammans med Nacka kommun. Att de gör ett viktigt arbete, det visste jag. Nu fick jag också veta att ungefär 75% av all vård och omsorg i hemmet görs av anhöriga. Ett drygt 100-tal personer kom, de flesta var äldre kvinnor. Kanske att många yngre inte kunde komma då det var dagtid?

Nacka kommun stöttar förstås med avlösning i hemmet, dagverksamhet, hemtjänst, korttidsboende, omvårdnadsbidrag och trygghetslarm. De här insatserna är verkligen efterfrågade om den som inte är helt frisk ska kunna bo kvar hemma.

Jag insåg snabbt att de gör ett beundransvärt arbete. Att vi ska fortsätta stödja med insatser i Nacka är självklart. Men det ska förstås vara ett komplement, alla vill inte ha vård och omsorg hemma. I vissa fall är det omöjligt. Dessa personer ska förstås få vård och omsorg på annat sätt.

Om någon blir anhörigvårdare eller kanske funderar på att vara det ska man definitivt få stöd och råd av föreningen i Nacka. Där finns mycket kunskap och erfarenheter. Någon egen webbplats har de inte idag men det kommer väl så småningom. Däremot finns det mer information att läsa på www.ahrisverige.se

Inga kommentarer: