tisdag 4 maj 2010

Vakna elever på Nacka gymnasium

En och annan i aulan var nog morgontrött, men få om någon bland de drygt 600 eleverna på Nacka gymnasium var skoltrött när de träffade Jan Björklund tidigt på måndagen den 3 maj. Den tidiga tiden till trots, så visade eleverna på skolan att de var vakna: både kluriga och kloka frågor ställde de till utbildningsministern som svarade och resonerade. Om allt från vad den nya skollagen innebär till vad man ska göra för att hjälpa elever som känner sig stressade fick Björklund svara på.

På bilden ovan: Jan Björklund blir intervjuad av elever på skolan


Att Folkpartiets ordförande Jan Björklund var på plats på Nacka gymnasium för att svara på frågor, samtala med elever och berätta om sina idéer var en del i den partiledarstafett som Nacka gymnasium anordnar. För första gången sedan starten 1992 lyckades lärarna och rektorerna på Nacka gymnasium få alla riksdagspartier att ställa upp på stafetten.På bilden ovan: Jan Björklund på scenen inför drygt 600 elever på Nacka gymnasium.


Stafetten som Nacka gymnasium anordnar är en del av undervisningen inom samhällskunskap. Rektor Monica Ernbo hoppas att detta ska ge ett engagemang inför valet, så att så många elever som möjligt utnyttjar sin rösträtt. Och att de är väl förberedda på att ta ställning. Björklund instämde här med Ernbo. Det viktiga är att man sätter sig in i frågorna, sa Björklund till eleverna i aulan, och att man sedan själv gör ett val. Det är lätt att man tar demokratin för given.


På bilden ovan: medlemmar från Luf och FP håller ett bokbord för att möta elever på Nacka gymnasium och svara på deras frågor.


För att visa på varför demokratin är viktig berättade han om en händelse som han varit med om. Strax efter det att järnridån hade fallit för snart tjugo år sedan mötte Jan under ett besök i Polen en äldre dam i en liten butik. Hon hade överlevt nazismens fasor och uthärdat kommunismens plågor, berättade hon för honom. Nu för första gången i sitt liv skulle få rösta i ett demokratiskt val. Hon skulle ta på sig sin finaste klänning och hatt när hon skulle gå iväg till vallokalen och rösta. Så viktig var den dagen för henne. Och med detta sagt överlämnade Björklund ordet till de vakna eleverna på skolan.

Inga kommentarer: