fredag 7 maj 2010

17 tim valvaka med BBC - ett rekord

Så har det brittiska valet ägt rum. Men tyvärr står vi utan en ny majoritetsregering, trots ett valsystem, som inte är proportionellt och som är tänkt att ge starka majoriteter. Konservativa David Cameron, som fick flest röster, anser att han ska regera i minoritet eller eventuellt med Liberaldemokraternas Nick Clegg.

En av Cleggs huvudfrågor, som Cameron inte vill genomföra, är att ändra så att valsystemet mer motsvarar antalet givna röster. Och undra på det! För Cleggs parti gav 23% av rösterna 57 platser i underhuset, medan Labours 29% gav dem 258 platser. Avgörande för utgången är var rösterna är placerade. Lib dems röster är spridda jämnt över landet, vilket sällan ger dem segern i en valkrets, medan Labour har sina väljare i vissa valkretsar, som de då vinner. Konservativa var alltså bäst med 36% fördelade på 306 platser. Även deras väljare är samlade, men de hade behövt 20 platser till för egen majoritet.

Andra svårigheter mellan Cameron och Clegg är EU (Cameron högst skeptisk) och invandring (Cameron vill ha ett tak). Vem eller vilka som nu kommer att bilda regering återstår att se.

Det finns dock andra smutsfläckar på detta val. På något sätt hade man underskattat valdeltagandet och förberett för få röstlokaler och för få väljarbås. Man ska komma ihåg att i Storbritannien röster man alltid på en torsdag dvs. en vardag, när folk jobbar. Trots att det är öppet mellan kl. 7 på morgonen och kl. 22 på kvällen var kvällsköerna så långa, att man på många ställen kl. 22 stängde lokalen, medan köer på ett hundratal personer inte hann in och rösta. På andra ställen tog röstsedlarna slut. Oerhört allvarligt, när man betänker att avståndet mellan den som vann och den som kom två i en valkrets var 2 röster! (Vet dock inte om någon var utestängd där!)

I marginalen kan som glädjande antecknas att inget högerextremistparti vare sig British National Party eller United Kingdom Independence Party fick några mandat.

Lite ironiskt kunde man konstatera efter denna långa valvaka med resultaten varierande timme för timme, att när allt stod klart, var resultatet i stort sett identiskt med vallokalsundersökningen, som redovisats 17 timmar tidigare.

Läs DN

Inga kommentarer: