torsdag 20 maj 2010

Reflektioner

Jag har nyligen varit Minneapolis och har då reflekterat och jämfört staden med Stockholm.

Många bussar hade en anordning på bussens framsida där cyklar kunde placeras. Det såg väldigt enkelt ut att få dit cykeln. Kanske ett alternativ även för oss som bor i Stockholm med omnejd? Särskilt om man inte orkar cykla hem hela vägen från jobbet.

I innerstaden var det väldigt lite trafik. Bussar fanns förstås och även taxibilar men i övrigt var det väldigt ödsligt om man nu ska jämföra med Stockholms trafiksituation. Några bilköer var det inte tal om. Nästan samtliga gator var enkelriktade och det verkade lite knöligt att ta sig raka vägen dit man ska vilket kan vara ett skäl till att man inte åker genom staden. Trafiken var däremot tät utanför staden. Jag som alltid har hört att om man bygger vägar så leder det till att fler kommer att köra bil eftersom det finns fler vägar att köra på. Det stämmer åtminstone inte i Minneapolis.

Gatorna var även ödsliga eftersom de som arbetar och handlar i innerstaden befinner sig i husen. Hela innerstaden hade ett eget gatunät för fotgängare – Skyways och det är på första våningsplanet i varje hus. Inglasade gångbroar finns mellan alla hus och då behöver man inte gå ut i friska luften för att ta sig några kvarter bort. Det är här man äter lunch, fikar på Starbucks, blir klippt hos frisören, ordnar med bankärenden, handla mat, kläder mm. Det är inte helt ovanligt att de som arbetar i staden tar bilen från hemmet till parkeringsgaraget och har sedan tillgång till allt som finns i innerstaden utan att behöva gå ut. Praktiskt? Ja, men jag tror det är bra med frisk luft. Man kan ju inte klaga på avgaser i den staden med så lite trafik…

Det var rent och snyggt på gatorna och husväggarna. Klotter ytterst sällsynt. Man använder soptunnorna och är den full slänger man inte skräpet på gatan. Att spotta ut tuggummit eller slänga ett glasspapper på gatan gör man inte heller. Tänk om det kunde vara så även här?

Rökrutan verkar ha återuppstått! Man får bara röka på dessa platser som finns en bra bit utanför in/utgångar från byggnaderna.

En annan reflektion jag hade var polisen som dök upp på pendeltåget för att kontrollera att jag hade köpt biljett. Alla på tåget verkade tycka det var helt naturligt att det var en beväpnad polis som skulle kontrollera biljetterna. Jag är dock inte så säker på att jag vill ha det så här i Stockholm.

Inga kommentarer: