söndag 23 maj 2010

Att lägga ihop två och två...En bil tar lika mycket plats som 14 cyklar i gaturummet. Man blir friskare och lyckligare av att cykla än av att åka bil. Kort sagt, cyklister minskar både bilköer och vårdköer.

Moderaterna i Stockholm gick till val på att öka framkomligheten för bilister i innerstan. Moderater kör bil och då är det väl naturligt att deras parti prioriterar att de kommer fram först. Men frågan är om det är ett särskilt smart sätt att göra det genom att ta bort cykelbanor och skära ner anslagen till cykling med 80%! Samtidigt som antalet cyklister stigit med 75% på tio år. En vanlig vardag cyklar 150 000 människor i innerstan. De behöver bättre framkomlighet och säkerhet, inte sämre.

Tänk om man kunde lägga ihop två och två och inse att det bästa sättet att öka framkomligheten för alla, cyklister såväl som bilister (inkl. de moderater som har navelsträngen kopplad till rattlåstet), är att istället SATSA på cykelvägar. Det har dessutom funkat på alla andra platser där man gjort så.

Istället väljer Ulla Hamilton (m) att tala om "en integrerad trafikpolitik", vilket verkar innebära att cyklisterna får fortsätta vänta.


Se SvD, DN, DN1

6 kommentarer:

LeoB sa...

@Lennart

Jag kan inte annat än hålla med dig. Men vad drar du för politisk slutsats av det? Ni i (fp) har ju valt att hjälpa till att sätta (m) till makten. Konsekvensen är bl a det här.

Var det värt det?

Och var finns era social-liberala värderingar nu? De har ju också till större delen fått ge vika för mer nyliberala värderingar.

Saker hänger ihop. När marknaden får styra mer så ryker cyklarna (för de är billigare) och sjukförsäkringarna blir sämre för den som har mindre för de hotar den "nyliberala friheten".

Anonym sa...

Jag ser ingen mening att rösta på er längre, Alliansen styrs ju av Moderaterna, så jag har gått över till Miljöpartiet.

Mats Henricson sa...

Håller med LeoB. Analysen är ju jättebra, men fp är ju lika mycket betong som M när det gäller bilar och vägar!!!

Ulla Hamilton sa...

1. Du verkar inte ha så mycket koll på vår politik i Stockholm stad. Vi vill att trafikplaneringen ska ha ett helhetsperspektiv. Vänsterpolitiker tänker bort varuleveranser mm som faktiskt sker med fordon - det gör inte vi. Vi vill ha bra infrastruktur för cyklister, leveranser, utryckningsfordon och kollektivtrafik samt gående.
2. vore det inte bättre att ägna kraften åt att kritisera vänsterpartierna i stället för ett parti som folkpartiet faktiskt samarbetar med. Obegriplig prioritering enligt mitt sätt att se det.

Anders sa...

Bra sagt. Jag är glad att höra att folkpartiet tänker steget längre än moderaterna och inte är lika fastlåsta i biltänket. Men det vore trevligt att se lite mer handling och mindre snack, ni sitter ändå inte i opposition.

Lennart Nilsson sa...

Ulla,
jag tycker att det är bra att fler och fler väljer att cykla, det är bra för miljön, för människors hälsa, för stadsmiljön och inte minst hjälper det upp trafiksituationen genom att cyklar tar upp otroligt mycket mindre plats i trafiken än bilar. Att underlätta för cyklisterna är helt enkelt en no+brainer som inte borde handla om höger och vänster, därför är moderaternas inställning så obegriplig.
Och ja vi hjälper gärna våra vänner i alliansen att komma på bättre tankar när de hamnat fel, så gör man vänner emellan.