fredag 5 mars 2010

Att dela på jobben eller jobbet?

Obs! Personerna på bilden har inget med Lars Ohly eller Thomas Östros att göra.


Vänstern och miljöpartiet har under lång tid hävdat att vi bör "dela" på jobben i Sverige. Istället för att vissa människor jobbar sig smått vansinniga och andra inte får jobba trots att de inte vill något annat, så minskar vi arbetstiden för alla till t.ex. 6 timmar. Och vips, de som har jobb får helt plötsligt tid med att leka med barnen, träffa mormor och gå på möten hos partiets lokalförening. En ganska sympatisk idé egentligen, handen på hjärtat, är det inte så för de flesta av oss att vi saknar tid mer än pengar?

Det finns ju bara en hake med det här resonemanget, de människor som har för mycket jobb och de människor som har för lite jobb har sällan samma kvalifikationer. En arbetslös politisk konsult kan knappast ersätta en IT-specialist eller en läkare. De allra flesta jobb är idag kvalificerade och specialiserade. Och problemet med de jobb som inte är det är att de ofta är på deltid redan idag, men kräver i princip heltid för att man ska kunna försörja sig på dem.

Det finns ju faktiskt en ganska fiffig lösning på det här dilemmat. Om man ser till att en arbetslös får göra de arbetsuppgifter som en överarbetad sjuksköterska tvingas göra, men som den arbetslöse skulle kunna göra. T.ex. att skotta garageuppfarten eller putsa fönstren. Att det dessutom skapar möjligheter för många kvinnor att starta framgångsrika företag och bryta mansdominansen på det området är ju en extra bonus.

Det kallas RUT-avdrag och både Miljöpartiet och Mona Sahlin är för det, men har tvingats ge sig för Lars Ohlys inkonsekventa, manschauvinistiska och ologiska partipiska. Det är sorgligt.

Ännu sorgligare blir det när man konsekvent försvarar ROT-avdraget, motsvarigheten för det som man på vänsterkanten tycker är riktiga jobb, dvs. jobb för riktiga, MANLIGA arbetare. Såna som Lenin och Branting menade när de talade om arbetare.

Det är lite roligt men mest tragiskt när Thomas Östros slår knut på sig själv i försöken att förklara varför ett avdrag för att måla ett fönster skapar nya jobb, men ett avdrag för att putsa samma fönster inte gör det.


Se SvD, SvD1, PG, DN, DN1

Inga kommentarer: