söndag 10 januari 2010

Muslimer och islamister

Läs Dilsa Demirbag-Stens utmärkta artikel i dagens DN om hur viktigt det är att skilja på muslimer och islamister. Hur vi inte får låta bilden av de senare färga bilden av alla muslimer. Islamismen med dess antidemokratiska, kvinnofientliga, homofoba och isolationistiska ideologi måste bekämpas. Men den alldeles, alldeles övervägande delen av alla muslimer i Sverige är absolut inte islamister, utan har kommit hit för att få leva i ett öppet, demokratiskt och tolerant Sverige. De hotas av en politik, som i myndigheternas vanliga missriktade välvilja ger stöd åt islamistiska och isolationisitiska krafter i tron att de företräder majoriteten av muslimerna. Det är ungefär som om jag skulle flytta till Turkiet och myndigheterna där skulle visa fram Ulf Ekman, Knutby-Åsa och Plymouthbröderna som företrädare för mig. Förmodligen skulle jag uppfatta deras avsikter som rasistiska och avsedda att skapa svenskfientlighet bland majoritetsbefolkningen. På samma sätt gynnar stödet till islamister bara Sverigedemokrater och andra islamofober.
Se t.ex. SvD

17 kommentarer:

Robsten sa...

Våldsextremisterna behöver vi inte ens pratat om. Men vad tycker ni om grupper som Aldebe, som vill förändra vårt land i muslimsk riktning med politiska medel, införa särlagstiftning mm.

Lennart Nilsson sa...

Jag kan givetvis inte acceptera Mahmoud Aldebes idéer om särlagstiftning för muslimer i Sverige.

Anonym sa...

Tyvärr så kommer det Svenska "Ge alla människor en chans, alla är goda" mentaliteten som jag alltid varit stolt över att driva detta land till ofattbara oroligheter i framtiden.
Denna mentalitet fungerar nog när man skall konvertera/omvända ett fåtal som integreras bland en majoritet redan etablerade medborgare.
Nu när otroliga massor väller in med stenålders åsikter och det närmaste dom kommer den goda omvändarmentaliteten är socialkontoret som knappast är rätt instans.
Dom kommer i aldrig i kontakt med vanliga medborgare, bara likasinnade bidragsmottagare med stenåldersattityder
Tror fan att det kommer att gå åt skogen.

Anonym sa...

Ja du Lennart..
Nyss var det inte några som helst fel på muslimer, tyckte man det var man rasist.
Nu skall man plötsligt skilja på muslimer och islamister!!!
Vad anleder denna kovändning?
Kanske dom som har en negativ syn på islam kanske har en poäng ändå?
Ja visst ja du svarar ej på anonyma inlägg..
Kanske någon med inloggning kan ställa om frågan så vi får ett svar från lennart.

Khadija sa...

Eventuellt är jag också islamist - för det är väl vad man nuförtiden kallar praktiserande muslimer. Observera att det går utmärkt att vara yrkesverksam, föreningsaktiv och integrerad som den nya sortens "islamist". Men upplysningsvis så är Aldebeoch company inte populära hos så många andra än journalister som söker någon med extrema åsikter för att göda fördomar. Vi är många muslimer som kokar av ilska då hans märkliga uttalanden får stor plats i media.

också anonym sa...

Till Anonym 10 januari 2010 10.15:

"Kanske dom som har en negativ syn på islam kanske har en poäng ändå?"

Visst finns det en poäng. Det är ju det som Dilsa pekar på. På samma sätt som det finns en poäng i kritiken mot extremhögerpartier som SD och diverse sekter inom kristendomen.

Det finns också en poäng i att driva liberala, humanistiska och demokratiska värden.

Lennart Nilsson sa...

Khadija,
att vara praktiserande muslim och islamist är väl definitivt inte samma sak. Jag känner många praktiserande muslimer, men ingen av dem vill göra sin privara trosutövning till ett politiskt program, på samma sätt som jag inte vill göra min tro till ett politiskt program. Ett liberalt samhälle utmärks ju av att lagarna garanterar frihet för alla människor på individnivå.

Robsten sa...

En praktiserande muslim behöver såklart INTE vara islamist. Den dag du kräver särlagstiftning och kräver att övriga samhället skall ta hänsyn till muslimska regler, då blir du islamist.

Bengt Held sa...

Hej!

"Islamismen med dess antidemokratiska, kvinnofientliga, homofoba och isolationistiska ideologi måste bekämpas. Men den alldeles, alldeles övervägande delen av alla muslimer i Sverige är absolut inte islamister, utan har kommit hit för att få leva i ett öppet, demokratiskt och tolerant Sverige."

Försöker du antyda här att de flesta muslimska samfund är homovänliga?

Islamofobi är något som drabbar många människor. Diskriminering av muslimer är allvarlig och ska bekämpas. Givetvis ska generaliseringar om grupper undvikas. Men det ska vara möjligt att både granska och fördöma islam precis som andra religioner.

Alla länder som har dödsstraff för homorelationer är muslimska.
Inget muslimskt samfund i något land accepterar samkönade relationer.

Inget muslimskt land har några positiva lagar för homosexuella som äktenskap, partnerskap, lagar mot diskriminering etc. Tvärtom har de flesta av dem förbud mot homorelationer.

Det här betyder givetvis inte att kristna länder och kristna samfund skulle sakna problem. Men en del kristna samfund har börjat respektera homorelationer.

Det är dags att fler liberaler och socialister som annars, med rätta, jobbar för homorättigheter börjar granska även de muslimska samfundens homofientlighet. Att tiga är ett svek mot muslimska bögar och lesbiska.

Bengt

Lennart Nilsson sa...

Bengt,
jag har inte sagt att inte de flesta muslimska samfund är homofoba, liksom de flesta kristna. Skillnaden mellan islam och islamism är huruvida man blandar ihop religion och politik. Man KAN vara muslim OCH homofob utan att vara islamist, så länge som man inte kräver att homosexuella ska duskrimineras med hänvisning till Koranen, Sharia m.m.

Bengt Held sa...

Lennart

"jag har inte sagt att inte de flesta muslimska samfund är homofoba, liksom de flesta kristna."

Alla muslimska samfund är homofientliga, varför skriver du de flesta? Vilka muslimska samfund är inte homofoba? Det hade ju varit synnerligen trevligt om du hade avslöjat några homovänliga muslimska samfund. Däremot så är det ett antal kristna samfund som har börjat respektera homorelationer, bland judiska samfund är det ännu vanligare.

Varför inte erkänna att homofientlighet är vanligare bland muslimer än bland kristna och judar? Har du här på bloggen diskuterat homofientlighet bland muslimska (och kristna etc) samfund?

För övrigt är jag själv liberal och för arbetskraftsinvandring. Men jag accepterar inte homofientlighet eller annan intolerans i mångkulturens namn.

Bengt

Lennart Nilsson sa...

Bengt,
jag känner inte till alla muslimska samfunds inställning, det är möjligt att alla muslimska samfund är homofobs, men jag hoppas att det finns något, någonstans som inte är det. Det skulle åtminstone behövas. Det finns definitivt muslimer som inte är det.

Bengt Held sa...

Ja, du har rätt i att det är en del muslimska individer som är homovänliga. Men tyvärr ännu inget av samfunden. Det är viktigt att förtydliga det, jag menar man ska ställa samma krav på muslimser som på kristna.

Bengt

Jolalus sa...

Under 1400 år har c:a 270 miljoner icketroende blivit mördade av Muslimska jihadister.

Islam har redan utplånat det kristna mellanöstern och det kristna Nordafrika. Man uppskattar att upp emot 60 miljoner kristna fått sätta livet till under denna erövring.

Även 80 miljoner Hinduer har mördats, vilket är hälften av alla världens Hinduer.

Islam upplevs fortfarande av många som en utrotelsemaskin med ett enda mål. Att få hela världen konverterad, och deras sätt att göra det på är med våld.

Av alla världens konflikter så står faktiskt minst 90% av kamp mellan muslimer och andra eller mot varandra.

Islamofobin - som det numera alltid brukar heta - har kanske sina historiska skäl..?

Anonym sa...

Islam är en ideologi. Islam definierar exakt hur samhället skall fungera, vad som är rätt och fel. Islam är med andra ord politik.

Lennart Nilsson sa...

Jolalus, så länge du inte angett några trovärdiga källor så betraktar jag dina uppgifter som rent skitsnack. Faktum är att sifferuppgifterna är både orimliga och löjeväckande.

markus,
det gäller väl judendom och kristendom också, men man kan faktiskt vara kristen eller jude utan att stena folk som jobbar helg eller slå ihjäl den som käkar en räksallad.

I LOVE YOU sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,性愛