onsdag 2 december 2009

Om hur 10 blir 500 i moderat retorik

Folkpartiets enkla tanke för att undvika att bidra till återmonopoliseringen av telecommarkanden är att, helt i linje med PTS rekommendationer, säkerställa att kommunen kontrollerar kanalisationen i stadsnätet, och brukarna (bostadsrätts- eller villaföreningar) i accessnätet. Kommunen lägger rör när det ändå grävs, och detta beräknar vi kostar ca 10 MSEK över 10-20 år. Brukarna betalar sina egna nät enligt standardpolicy i Nacka. Besök gärna http://hem.bredband.net/carsingels/index_files/frame.htm för en beskrivning av hela tanken.

Moderaterna fick förra torsdagen höra av Telenor att totalkostnaden för HELA systemet i Nacka, dessutom under förutsättning att dedikerad grävning sker för att förlägga kanalisation, uppskattningsvis uppgår till 500 MSEK. Hela systemet innefattar då också all elektronik som är nödvändig för att driva näten, och tillhandahålla alla tjänster, service, support, marknadsföring, fakturering, mm.

Vips får vi höra av M att "politiker inte ska leka företagare", och kommunen ska naturligtvis inte ge sig in i något högriskäventyr à 500 MSEK. Och det är naturligtvis alldeles sant, men knappast relevant, eftersom det aldrig varit ett alternativ. M drar emellertid slutsatsen att det därmed är bättre att kommunen aktivt stödjer Telias återmonopolisering av telecommarkanden.

Tänk vad lätt debatten blir fel när ett äpple inte får förbli ett äpple.

1 kommentar:

Anonym sa...

Martin,

när Nacka Energi för knappt 10 år sedan beslutade att byta ut blanktråden på stolpar mot främst jordkabel på Sicklaön ställdes frågan till kommunledningen om bolaget skulle lägga ner tomrör för framtida fiber i samband med detta. Då var det inget parti som var beredd att låta kommunen ta på sig kostnaden för detta. Nu är arbetet nästan genomfört, utan tomrör.

Göran Fredriksson