söndag 11 oktober 2009

Istället för licensen?Det borde vara uppenbart för alla vid det här laget att systemet med TV-licenser har spelat ut sin roll. Begrepp som TV-kanaler och TV-mottagare, ja själva begreppet television har förlorat sin betydelse i en värld som är ständigt uppkopplad.
Det finns ett enkelt svar på detta om man är en nyliberal kulturateist; lägg ner och låt marknaden sköta det hela. Men om man ändå tycker att vi ska ha en ambition att det ska finnas ett utbud av kvalitativ kultur tillgängligt för alla, och vi inser att en fungerande och livaktig demokrati är beroende av det finns kanaler som tillhandahåller detta, då måste vi se till att hitta en finansieringsform.
En enkel lösning vore ju att finasiera det hela via skatten. Fördelen skulle vara att systemet skulle bli enklare och vi skulle spara de 162,7 onödiga miljoner som Radiotjänst kostade förra året. Problemet med en sådan lösning har blivit uppenbart med den motion om att regeringen skulle granska TV:s nyhetsprogram, för att förhindra vänstervridning, som två moderata riksdagsledamöter presenterade häromdan. Hur ska vi på ett smidigt sätt kunna finansiera utbudet och samtidigt garantera ett oberoende? Det finns som sagt inget sådant som en gratis lunch!

5 kommentarer:

Kjell Ericson sa...

Jag tycker garantin om "oberoende" finansiering ska sättas med faktorer som basbelopp och antal hushåll i Sverige.

Idag bestämmer ju Riksdagen hur mycket "skatt" ett TV-ärligt hushåll ska betala. Därmed ser jag inte hur oberoendet får en ökad risk genom skattebetalningsmodellen.

För övrigt så vill jag inte betala licens/skatt för nöjesprogram (utan bara samhäll-, barn- och eventuellt dokumentärprogram). Men det är en annan fråga och ser likadan ut oavsett hur Svt får mina pengar.

Lennart Nilsson sa...

Kjell, jag håller med om det sista. Det som kan produceras på marknadens villkor - underhållningsprogram - behöver inte finansieras på annat sätt. Bra idé med att knyta finansieringen till något annat än riksdagens humör...

Anonym sa...

Avgift kan ju betalas via skattsedeln utan att ingå i den vanliga skatten som begravningsavgiften t.ex. Låt en separat TV-avgift belasta alla skattebetalare, så slipper vi få radio/TV som en statlig budgetpost. Kultur, nyheter och samhällsprogram ska sedan vara huvuduppgiften, inte maxade tittarsiffror.

vänsterwiki sa...

Att lägga en årlig avgift på alla är djupt orättvist. Tänk den förtidspensionerade ensamma mamman som inte har råd att köpa ny TV efter den gått sönder. Hon ska ändå betala några hundra i månaden för något hon inte kan nyttja. Det måste tas ur befintlig budget.

Lennart Nilsson sa...

vänsterwiki: en ensamstående förtidspensionerad mamma om någon måste väl få se på TV.