fredag 18 september 2009

Den stora Ankeborgsinstallationen


Konstnärskollektivet Anna Odell/Göran Hägglund

Efter att Anna Odell, genom sin installation där hon spelade psyksjuk, lyckats initiera den stormigaste konstdebatten på årtionden i Sverige, har hon nu tagit konsten till en ny, tidigare, även internationellt sett, helt unik nivå. Till sin hjälp har hon tagit de avantgardistiska institutionerna TV3, Newsmill, Svenska Dagbladet, Expressen och Kristdemokraterna. Förut använde hon sin egen kropp i konsten, nu använder hon ett politiskt parti!

Steg ett var att Anna Odell, tillsammans med ett sminkteam från Resident Evil-filmerna förvandlade sig till den korkade och ondsinta Hollywood-frun Anna Anka (ett namn som alluderar både på Kajsa Anka och Arne Anka).

Steg två blev att Kobraredaktionen togöver TV3 och spelade in en fejk-dokusåpa, där Anna Odell/Anka spelade ut hela sitt register av dryghet, ondska och total dumhet.

I nästa steg publicerade Newsmill en "debattartikel" där fejk-Ankan säger sig vilja vara en förebild för svenska kvinnor och utrycker de mest bisarra saker som

"Som hemmafru ska du ställa upp på alla sätt, du ska alltid var snygg och välklädd. Sexuellt är det kvinnans skyldighet att se till att mannen är tillfredsställd, gör hon inte det får hon skylla sig själv om han är otrogen"
och beskriver hur illa hon behandlar de illegala invandrare som slavar i hennes hem.

Så här långt skulle det kunna vara vilket konstprojekt som helst, om än väldigt skickligt genomfört. Det är i nästa steg som Anna Odell visar sin storhet som konstnär.

Samtidigt som detta sker skriver KD:s partiledare Göran Hägglund en ultra-ironisk debattartikel där han angriper media, kulturlivet och forskarna för att vara en intellektuell elit som förtrycker svenska folket och använder ord och uttryck som en helt vanlig kristdemokratisk partiledare inte begriper.

Svenska Dagbladet tar in en intervju med Annas rollkaraktär där hon säger sig vilja gå in i politiken, antingen i Moderaterna eller Kristdemokraterna.

Den senaste utvecklingen i denna installation är att Kristdemokraterna välkommnar henne till partiet. Enligt partisekreteraren så är "[a]lla som delar våra värderingar om människors lika värde och familjens betydelse... välkomna hos oss."

Vad blir nästa steg, kommer Anna Odell/Anka att bli nästa KD-ledare, kommer Mulla Omar att komma delta i installationen? Så här långt åtminstone ett stort tack till Anna Odell och konstärskollektivet Kristdemokraterna.

8 kommentarer:

Johan sa...

Man riktigt anar hur ni formligen kokar av längtan efter att få regera med SD istället 2010!

Anonym sa...

Härligt! Tack för ett mycket välformulerat och tänkvärt inlägg!

Föreningen för kollektivhus 2010 sa...

Tack! Det bästa jag har sett skrivet av en folkpartist - tjohoo!!

Björn Sundin sa...

Faktiskt det roligaste jag läst på hela dagen. Och det roligaste fp-inlägg jag läst på flera dagar (och då bor jag ändå i Örebro och har gott om lokala fp-humorister att läsa...).

Anonym sa...

Helt briljat analys! Applåder!

/Claes

Anonym sa...

Sjukt fyndigt! :)

//Sossen

Tokmoderaten sa...

Jadu Lennart, detta var inget annat än ett mästerverk!

I LOVE YOU sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,情色論壇