lördag 30 maj 2009

Sverige för EuropaDen senaste europavalsbarometern från SIFO visar att svenskarna vill ha europaparlamentariker som vill arbeta för Europa. Folkpartiet, det enda parti som är odelat positiva till EU och det europeiska samarbetet, går framåt. Man tar borgerliga väljare från de numera ljummare moderaterna. Fredrik Reinfeldt står rätt så långt från den linje som Carl Bildt drev när det gäller Europa.
På vänsterkanten kan man konstatera att numera åtminstone någotsånär EU-positiva miljöpartiet går framåt. Många hade befarat att mp skulle tappa till njet-sägarna i vänstern när man bytte fot i EU-frågan. Det verkar ha gått precis tvärtom. Sossarnas taktik att toppa med nej-sägaren Marita Ulvskog och motvilja mot att prata EU-politik i valrörelsen har också straffat sig. Skönt är också att Sverigedemokraterna inte verkar ha en chans att ta sig in i parlamentet.
Förhoppningsvis kommer denna utveckling att fortsätta fram till valdagen. Folkpartiet behöver komma upp till 12,3% för att ta ett tredje mandat, i så fall förmodligen från moderaterna. Det borde också sända en tanke till de politiska strateger som tror på överdrivet taktiserande istället för att ärligt berätta vad man står för.

Så här skulle mandatfördelningen se ut om SIFO-siffrorna blir valresultat (18 mandat):

S:6 mandat
M: 5 mandat
MP: 2 mandat
FP: 2 mandat
V: 1 mandat
PP: 1 mandat
C: 1 mandat

De 2 extra mandaten Sverige får när Lissabon-fördraget träder ikraft skulle gå till S och V.

Se SvD, DN