fredag 6 mars 2009

Jag firar kvinnodagen med Folkpartiet

Ett antal kända kvinnor fick av DN frågorna vad den internationella kvinnodagen den 8 mars betyder för dem, och hur de själva ska fira denna dag.

Katerina Janouch skriver en "vaginamonolog", Jenny Östergren ska ha kvinnodagsmiddag med sina döttrar, Margarta Winberg talar på kvinnobiblioteket i Luleå och Regina Lugn ska vara konferencier på en insamlingskoncert för hemlösa kvinnor.

Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot (Fp), som var en av de tillfrågade, svarade att hon skulle tillbringa dagen tillsammans med Folkpartister på det kommunala riksmötet i Linköping, och vid en första anblick kan man tycka att detta var ett ganska intetsägande svar. Tänker man ett steg till så är det inte alls så dumt. Om det är någonstans ett firande av kvinnodagen känns rätt så är det bland liberaler som tidigt stod på barrikaderna för kvinnlig rösträtt, var det första borgerliga partiet med kvinnlig partiledare, införde pappamånader i föräldraförsäkringen och i denna regering bl.a. har infört jämstäldhetsbonus, ökat stöd till kvinnojourer och underlättat för kvinnors företagande. En liberal kamp för alla människors lika värde är en kamp för kvinnorna.

Hur ska jag själv fira kvinnodagen? Jo jag gör som Birgitta Ohlsson. Jag tillbringar söndagen tillsammans med ca. 800 Folkpartister som i den politiska vardagen kämpar för ett jämställt samhälle.

Inga kommentarer: