fredag 15 augusti 2008

Sovjet ut ur Ryssland!


En januarikväll 1991 stod jag och några tusen andra i 20 minusgrader utanför den sovjetiska ambassaden på Kungsholmen och protesterade mot ockupationen av Baltikum och dödsskjutningarna som precis hade ägt rum i Vilnius och Riga. Talkörer ropade "Sovjet ut ur Estland", "Sovjet ut ur Lettland", "Sovjet ut ur Litauen" och "Sovjet ut ur Ukraina". Jag kommer inte ihåg om någon försökte med "Sovjet ut ur Georgien", men jag försökte få med mig de kringstående på "Sovjet ut ur Ryssland", tyvärr med klent resultat. När vi fryst tillräckligt länge så gick vi hem och några månader senare blev de baltiska staterna fria. Så småningom också Ukraina och 2004 också Georgien. Vi borde nog ha ropat "Sovjet ut ur Ryssland", så hade vi kanske sluppit återvända till samma plats och ropa "SovjetRyssland ut ur Georgien".En annan varmare demonstration (Norrmalmstorg)Magasinet Neo arrangerar tillsammans med liberala ungdomsförbundet, centerns ungdomsförbund, kristdemokratiska ungdomsförbundet och moderata ungdomsförbundet i Stockholm en manifestation utanför Rysslands ambassad på Gjörwellsgatan 31i Stockholm nu på lördag (16/8) kl 12.00.

Alla som vill visa att de stödjer ryska demokratiska krafter och tar avstånd från Kremls försök att med våld undergräva grannländers strävan mot demokrati och internationellt samarbete är varmt välkomna att delta.

Bekräftade talare:
Gunnar Hökmark, Europaparlamentariker (m) och vice ordförande i EPP
Johan Norberg, författare13 kommentarer:

G+S sa...

Kanske skrika "NATO in i Georgien". Såklart med de geo-politiska konsekvenserna i åtanke (såsom kärnvapenkrig, Ryssland har ju omdirigerat sin militära strategi, efter att ha sett effektiviteten av USA:s krigsmakt under Gulof Krig I, till att nödgas respondera nukleärt). Så "NATO in i Georgien", härligt fyrverkeri!

Johan sa...

Krigshetsande folkpartister finns det som vanligt gott om. Lätt att hetsa för krig när man själv slipper delta...

Lennart Nilsson sa...

g+s och johan,
att kalla en demonstratin för fred och frihet för "krigshets" är ett nyspråk som jag inte hört sen Bresjnevs dagar.

Kraxpelax sa...

De drar sig tillbaka nu tycks det. Av allt att döma har Rysslands agerande varit balanserat. Responsen på Georgiens attack mot Tschinvali, som hårt drabbade civila, förefaller rimlig.

Kraxpelax sa...

Haha, nyspråk är inte drekt ordet för detta brÖlande. Arma Lennart. Man får respektera ett klart och argumentativt underbyggt ställningstagande, även om det nu, som jag tycker, råkar vara felaktigt.

Kraxpelax sa...

Man får följa utvecklingen timme för timme. Det allra senaste är att ryssarna förskansar sig i Geoorgien. Det ryska agerandet börjar nu göra ett instabilt uttryck. Det indikerar motstridiga vljor i ledningen, vilket är mycket illavarslande.

Att Georgien realt förlorar Abchazien och Ossetien får kanske anses oundvikigt. Skulle ryssarna spela över och permanenta sin närvaro i det georgiska kärnområdet har en helt ny situation uppstått med globala konsekvenser.

Då får Carl Bildt - och Folkpartiets Nackaavdelning - rätt. För Sveriges del blir det aktuellt att söka medlemskap i Nato. Om vårt medlemskap i Nato skall vara trovärdigt, måste det backas upp med en ordentlig satsning. Svetige måste börja rusta upp militärt, och den nedrustning vi haft får ses som en tillfällig, påpasslig overbryggninhg, en samhällelig engångsintäkt.

OM, jag säger om. Händelserna i Georgien utgör en indikator för utvärderingen av Ryssland i stort, och är därför av den allra största betydelse. Vi får avvakta utomordentligt uppmärksamt.

Romerige sa...

hördu Lennart, jag är visserligen Italienare ursprungligen, men jag anser ändå veta vad som är bra för lilla avserige (9milj invånare!) Europa behöver en stabiliserande faktor, en autoritet som ingen vågar trotsa, eftersom det består av ett lapptäcke av nationer.
Då vore det ganska onaturligt att ha usa, ett land på andra sidan jorden, som auktoritet. Ryssland har visat att man inte tolererar våld, och att man slår ner det fall man måste. Ja vet att i sverige är det tabu att vara höger och stödja Ryssland, men jag röstar faktiakt borgligt i Ialien, men gillar det kapitalistiska Ryssland..

..men du kanske saknar det kommunistiska sovjet?

Romerige sa...

hördu Lennart, jag är visserligen Italienare ursprungligen, men jag anser ändå veta vad som är bra för lilla avserige (9milj invånare!) Europa behöver en stabiliserande faktor, en autoritet som ingen vågar trotsa, eftersom det består av ett lapptäcke av nationer.
Då vore det ganska onaturligt att ha usa, ett land på andra sidan jorden, som auktoritet. Ryssland har visat att man inte tolererar våld, och att man slår ner det fall man måste. Ja vet att i sverige är det tabu att vara höger och stödja Ryssland, men jag röstar faktiskt borgligt i Italien, men gillar det kapitalistiska Ryssland..

Romerige sa...

..men du kanske saknar det kommunistiska sovjet?

Romerige sa...

Georgien ville gå med i nato - då invaderades landet

då drar svenskar slutsatsen att det är säkrast att gå med i nato

får jag fråga var logiken ligger?

Johan sa...

De svenskar som vill gå med i kriget har alla möjligheter att göra så, som legosoldater eller dylikt. Dock bör man i ett land med allmän värnplikt (om än bara på pappret numera) vara lite mer restriktiv med att gå med i krig till höger och vänster.

Varför man försvarar Georgiens agerande, där man angrep en civilbefolkning med tungt artilleri, är för mig helt oförståeligt. Är det så att allt som USA och allierade gör är rätt, och allt Ryssland (och allierade) gör är fel? Jag har svårt att se det på något annat sätt. Verkar oerhört barnsligt att argumentera så, men så är ju folkpartiet vi snackar om här, trots allt.

Lennart Nilsson sa...

romerige,
jag tror att vi har något olika syn på demokrati och behovet av en stark ledare.

johan,
att invadera andra länder är fel. Punkt. Comprende?

Anonym sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色