Georgien är ett litet land i sydöstra Europa med knappt 5 miljoner invånare. Granne med det stora Ryssland precis som vi själva. Georgien är ett av världens äldsta länder, men i början av 1800-talet sökte det kristna Georgien rysk hjälp för att skydda sig mot perserna, varvid ryssarna tog över landet. Efter ryska revolutionen blev man åter självständiga under några år innan bolsjevikerna invaderade landet. Under hela sovjettiden kämpade man för att bli fria. När Sovjetunionen upplöstes 1991 blev Georgien självständigt, men tre områden Sydossetien, Abchazien och Adzjarien bröt sig lösa med militär hjälp från Ryssland. I praktiken var de kontrollerade av Ryssland. Många georgier tvingades bli flyktingar i sitt eget land. Krigen och den ekonomiska nedgången ledde till kaos i landet med kupper och inbördeskrig, innan Rosenrevolutionen 2003 skapade demokrati och förde den västvänlige Micheil Saakasjvili till makten. Sedan dess har Georgien hotats och trakasseras av Ryssland, när man söker sig mot väst och vill bli medlem i EU och NATO. Efter att Adzjarien efter en folklig resning åter hamnade under georgisk kontroll så försöker man nu återta de två andra områdena. Efter långa förhandlingar om en fredlig lösning gick igår georgiska styrkor in i Sydossetien och hamnade i strid med sydossetiska och ryska militärer. Det som händer just nu är att ryssarna bombar Georgien och också har skickat in stora truppstyrkor i landet.
Det här är oerhört skrämmande, inte minst för oss, ett annat av Rysslands grannländer. Sverige måste ta upp frågan i EU och kräva att EU och NATO vidtar motåtgärder så att Ryssland tvingas dra sig tillbaks och Georgiens självständighet bevaras. Annars riskerar vi att Ryssland utplånar Georgien och att tusentals människor dödas i konflikten.
Stöd Georgiens självständighet och demokrati!
Tänk om det varit något av Rysslands grannländer som agerat på motsvarande sätt gentemot Ryssland, om finnarna hade gått in i Karelen eller att Estland gått in de områden som Ryssland tog från Estland i samband med den sovjetiska ockupationen. Skulle Ryssland ha accepterat det?
Det väcker också en del frågor om vår egen säkerhetspolitik. Det skulle kännas betydligt tryggare om vi dels åter skaffade oss ett försvar, dels gick med i NATO.
16 kommentarer:
I stort sett håller jag med, men det är en väldigt ensidig bild av en mycket komplicerad konflikt du ger.
Saakasjvili är ingen ängel (hans specialstyrkor krossade så sent som i vintras en fredlig demonstration och stängde en oppositionell TV-kanal) och sydossetierna bör väl ha samma rätt till självbestämmande som t.ex. kosovoalbanerna.
Och jag har väldigt svårt att se några vettiga argument som försvarar Georgiens fullskaliga artilleriangrepp på en sovande stad.
Ja, det är en ganska ensidig bild. Men ibland är det inte läge för å ena sidan å andra sidan. Det viktiga nu är att världen sluter upp bakom Georgien och försöker stoppa den ryska aggressionen. Att sedan Saakasjvili handlade fel, men jämfört med Putin...
Angående Kosovo så var dess själständighet inte ett lysande drag, men möjligen fanns det inte någon annan utväg där och då.
Väldigt ensidigt vinkel. Det är uppenbart att du är inte så pass påläst om USA inblandning innan Georgiens offensiv/angrepp drog igång.
Du skriver att Georgien består av ca 5 mil inv. Då kan du väl också dra upp Syd Ossetiens inv. antal.
NATO/USA är redan indirekt involverad i denna övergrepp. Dom har utrustat och utbildat den Georgiska armen sen 2002 och vars dom hade en övning med amerikanarna för så sent som 8 dagar sen.
Vad du icke heller nämner är att Ryska fredstrupper var där och har varit där sen 1993(?) under FN mandat(UNOMIG).
På vilken sätt är inte Rysslands motreaktion förståelig? Ryska medborgare och fredstrupper har mördats. Så nu bedriver dom en militär operation i var jag hoppas dom visar professionalism och låter inte känslor rinna över utan immobiliserar Georgisk krigsmateriel och militär infrastruktur. Jag hoppas också att dom fångar dessa monster som gav ordern för att bedriva en offensiv mot Syd Ossetien och dess befolkning.
Du nämner icke heller att Ryssland visade återhållsamhet när den Georgiska angreppet inleddes med att dom kontaktade FN för att bevilja motaktion samtidigt som byar besköts med artilleri. Men USA,NATO och viss andra länder manade till lugn.
Jag kan inget annat än tycka synd om hur du visar din ryss hat i denna blog. Jag hoppas att du själv granskar och kanske inser att det finns belägg till Rysslands motreaktion.
Men snälla du, UNOMIG står för United Nations Observer Mission in Georgia och består av 149 observatörer från en rad olika länder i Abchazien. Den ryska "fredsstyrkan" i Sydossetien består av ryska federal och nordossetiska trupper och tvingades på Georgien.
Läs igenom din artikel igen. Då ser du att du själv uppger att "georgiska trupper har gått in i Sydossetien". Många dödades i samband med det. Med det är fortfarande den stora ryska vargen/björnen som är roten till allt ont. Vakna upp, det är 2008 idag...
Du har rätt Lennart. Jag dumdristigt och förhastat antagit att dom var involverade i Syd Ossetien också. Jag kan inget annat än ursäkta mig.
Men Georgiens agerande är fortfarande oacceptabelt då det var dom som bedrev en offensiv militär aktion vars många civila miste livet.
Sydossetien ligger i Georgien. Den georgiska armén har rätt att vara där, den ryska har inte det.
Det är exakt NATO som inte behövs.
Stödjer NATO, Georgien i en offensiv mot Ryssland är det helt klart varning för världskrig.
Det som behövs göras är faktiskt som Carl Bildt sa till Rapport, att lugna ner och sätta sig i förhandlingar på en gång.
Rätt enligt vem?
Och för vad? Bombardera byar med raketer och artilleri?
Och jag tror knappast inv. i Syd Ossetierna håller med efter vad som har hänt. Utan kommer att distansera sig ännu mer från Georgien nu.
Varför skulle dom nu acceptera en regering som har besinningslöst beskjutit dom och mördat?
christian,
bara om de demokratiska länderna håller samman kan vi skydda oss mot aggression. Det är en himla tur att de baltiska staterna är med i NATO, annars skulle de ryska provokationerna förra året mot Estland kunnat sluta i rysk militära påtryckningar. Därför bör också Sverige gå med i NATO.
blogovski,
den georgiska regeringen har erbjudit Sydossetien långtgående autonomi, men det har de som styr i Sydossetien vägrat acceptera, de vill att ryssarna införlivar regionen med Ryssland istället. Det visar väl tydligt vad det handlar om, rysk militär expansion.
Lennart Nilsson har en viktig poäng. Den territoriella integriteten kan inte kastas överbord hur som helst, och vad kan ett ev. Kosovoprejudikat ha för implikationer för Tjetjenien, i händelse av en återuppblossande konflikt i så fall...? För Tibet? Kinas islamiska östregion? för Kurdistan? Vi har det där med gnistan och präriebranden...
Misstanken är hursomhelst att Georgien driver en farlig äventyrspolitik. Samtidigt är jag misstänksam mot tendenser till svartmålning av Ryssland. Den ryska statsledningen har en oerhört svår upgift. Putin har en förmåga att uttrycka sig skarpt, men balanserat. Ingen slutlig värdering kan göras nu, vi får avvakta lägets utveckling, men som Lennart Nilsson framhåller ser Georgiens territoriella integritet ut som en grundbult för kommande fredsarbete.
Vad om de georgiska minoriteternas missnöjesanledningar? Kan kanske något slags lösning av bosnisk modell bli aktuell även för Georgiens del, i förlängningen? Tål att tänka på.
För övrigt, vad beträffar Kosovo synes vitalt att världssamfundet bevakar den serbiska folkminoritetens anspråk och rättigheter.
Ett litet faktafel i artikeln:
Det Georgien fruktade var det (turkiska) Osmanska Riket, inte Iran (perser m.fl.).
nils,
jag får nog ändå hävda att det var perserna som var problemet. Vid tiden för Georgievskfördraget 1783 så var det ottomanska riket ansatt på alla fronter, medan Persien var på uppåtgående.
Detta har dock knappast någon större betydelse för det som nu sker...
Heh? Då kanske du borde ta reda på vilket folkslag bebor "Nord"-ossetien.
http://www.youtube.com/watch?v=osltw9qe6DM
Skicka en kommentar