lördag 9 augusti 2008

Satsa på morgondagens Europa

Vår superduktiga europaminister Cecilia Malmström (fp) skriver idag på SvD Brännpunkt om regeringens prioriteringar inför den översyn av EU:s långtidsbudget som sker 2008-2009.

Folkpartiet har länge arbetat för att EU ska ha ett tydligt fokus på de viktiga framtidsfrågorna; miljö, klimat, forskning, globalisering, brottslighet och konkurrenskraft. Det är också dessa områden vi måste satsa på i budgeten. Då fungerar det inte att tre fjärdedelar av budgeten går till jordbrukssubventioner och regionalstöd. Idag går tyvärr en stor del av dessa pengar till rika bönder och regioner i rika länder. Vi måste fokusera på tillfälliga stöd för att lyfta de allra fattigaste delarna av Europa, det vill säga de nya medlemsstaterna. Ännu viktigare för dessa områden är ändå att hela unionens konkurrenskraft förstärks.

Cecilia betonar också att EU:s byråkrati måste effektiviseras, t.ex. måste Europaparlamentets flyttcirkus stoppas. För som hon skriver:

"Morgondagens Europa kan inte leva kvar med gårdagens budget"


Läs även andra bloggares åsikter om C, , , , , , , , , , , , , _

1 kommentar:

Kraxpelax sa...

Nja, jordbrukssubventionerna har visst fog för sig. Säkerhetsaspekt. Europa behöver tryggad livvsmedelsförsörjning i händelse av handelsavbrott. Dendär flyttcirkusen är franskt löjleri, som ifrågasätter hela EU-projektet. Därför är Junilistan det rätta valettill EU-parlamentet.