söndag 8 juni 2008

Opinionen är dyster

Opinionsundersökningar mellan valen betyder sällan särskilt mycket. Dels för att mycket kan hända innan det är dags igen, dels för att få människor orkar bry sig särskilt mycket och sätta sig in i frågorna, förrän månaderna och veckor innan valet. De kan dock ge en viss fingervisning om hur den sittande regeringen uppfattas av väljarna. Eftersom osäkerheten är stor så är det viktigt att inte fästa för stor vikt vid enskilda mätningar utan lägga ihop ett antal mätningar från olika institut som är gjorda under ungefär samma tidsperiod. Om man gör det kan man ändå konstatera några saker med hyffsat stor säkerhet. Framförallt att det fortfarande ser rätt så dystert ut för alliansen. Och att det är dags att sätta fart nu om vi inte ska få uppleva ännu en sorgligt kort icke-socialistisk period av försök till förändring, varefter Mona kommer och släcker lampan igen.
Efter en höst och tidig vinter som bara gick utför för alliansen, särskilt moderaterna tappade massivt och kd såg ut att definitivt vara på väg att utplånas, så tändes ett hopp under perioden mars-april. Moderaterna tog tillbaks en del av sina förluster och även kd började ana hopp om livet. Tyvärr har det sedan dess åter börjat gå utför, eftersom moderaterna har tappat allt de återvann, även om kd håller sig kvar ovanför 4%-spärren.
Om det vorre val idag skulle alliansen inte ha en chans i riksdagsvalet, moderaterna skulle tappa 17 mandat medan kd och centern skulle tappa 6 var, bara folkpartiet skulle behålla sina. Sossarna skulle vinna 30 mandat och bli klart större än alliansen, medan Ohly skulle tappa 4 mandat till miljöpartiet.
Förhoppningen är ändå att valet skulle hyfsat jämnt i Stockholms stad och landstinget, och här i Nacka är väl ändå stalltipset att allianspartierna även nu skulle kunna skrapa ihop en majoriet, även om, peppar, peppar, man inte ska ta något för givet.
Nu är det ju långt till nästa val, så även om svenskarna inte gillar alliansen och Fredrik R just nu, så har de gott om tid att ändra sig.

Se SvD, Expressen

Inga kommentarer: