tisdag 13 maj 2008

Nackas brist på klimatpolitik

Nackas samtliga miljö- och naturorganisationer, tillsammans med en rad andra ledande personer, bl.a. kyrkoherdarna i Nacka och Boo, professorer och författare, underkänner totalt Nackas klimatpolitik i en artikel i Nacka- Värmdöposten idag. De skriver bl.a.:

Har då inte den senaste tidens klimatdebatt lett till en omsvängning i politiken? Nej, knappast. Det märks bland annat på det fortsatta arbetet för utbyggnad av Österleden, förslaget på Danvikslösen som försämrar för kollektivtrafiken, det nyligen fattade beslutet att göra Järlaleden fyrfilig och brist på tillräckligt med infartsparkeringar. Ett annat exempel är önskan att bygga en bilbro över Svindersviken och en väg genom Ryssbergens unika urskog.

De har definitivt rätt i att Nackasamhället utvecklats i fel riktning i decennier, vi har skapat ett bilberoende och "urban sprawl". Frågan är dock om insikten om klimatförändringarna har lett till mer än en läpparnas bekännelse. Det är fortfarande svårt att säga. Politiken har långa ledtider, har man tidigare lovat att arbeta för en Österled eller en bro över Svindersviken, så kan det vara smärtsamt att ändra sig bara för att man har blivit klokare eller för att verkligheten förändrats...

Kom gärna på vårt klimatcafé och lyssna på Johan Tell, författare till boken 100 sätt att rädda världen, på torsdag den 15 maj, kl. 19.00 hos Studieförbundet Vuxenskolan, Järla Skolväg 15 i Nacka. Och det är Gratis!

Inga kommentarer: