söndag 24 februari 2008

Mänskliga rättigheter

Folkpartisterna Helene Odenjung, 2:e vice partiordförande och Ulf Nilsson, riksdagsledamot och talesman i migrationsfrågor, tar i en debattartikel i Göteborgsposten upp situationen för gömda flyktingar och papperslösa. Tidigare har utbildningsminister Jan Björklund (fp) föreslagit att barn i denna grupp ska kunna gå i skolan, utan att behöva frukta att polisen kommer och hämtar dem där. Nu föreslås en lika viktig reform, nämligen att dessa människor ska få rätt till sjukvård.

De "illegala" är en grupp som omfattar många miljoner människor i Europa och många tusen i Sverige. Det är tveklöst den grupp som befinner allra längst ner på samhällsstegen, ofta hänsynslöst utnyttjade och utan några som helst rättigheter.

Att ge dem åtminstone en av de mest grundläggande mänskliga rättigheterna, nämligen den sjukvård som är en förutsättning för liv och hälsa, är det minsta vi kan göra dem.

Tyvärr har förmåga till medmänsklighet inte kommit alla till del, migrationsminister Tobias Billström (m) är skeptisk och säger att "generösare regler kan ge fel signaler."

Det är tur att Folkpartiet finns!Se också SvD

2 kommentarer:

Gustaf Wasa sa...

Tänk om man kunde vara lika "generös" och "humanistisk" när det gäller äldrevården m.m också!?
Men det ger väl inte samma PK-poäng kanske.
Vad är det för sorts människor som sitter i riksdagen egentligen? Inte arbetar dom FÖR det svenska folkets bästa ialf, det är väldigt tydligt.

Lennart Nilsson sa...

Hej, är inte du död sedan 448 år? Och, människor i äldrevården nekas definitivt inte sjukvård, de behöver inte gömma sig och varje dag behöva vara rädda att polisen hittar dem och skickar de tillbaks till det helvete de flydde ifrån. Att leva som illegal är inte någonting som nån människa utsätter sig för som har ett val.