lördag 19 januari 2008

Strippstångsdans och sadomasochism

Göran Skytte gör i en kolumn i SvD en spaning om att världen blivit galen. Han har hittat tre färska exempel.

För det första har en teatergrupp i Malmö ansöktom ekonomiskt stöd för att tillsammans med Folkuniversitetet starta studiecirklar i strippstångsdans, sadomasochism och hur man skär sig i armarna på ett säkert sätt.
Man har redan inköpt en pole dance-utrustning ”med kullager och allt”. Som kursledare vill man anlita en professionell strippa från Danmark. Kursen i sadomasochism leds av aktivister från Female Power Station, en feministisk sadomasochistisk aktivitetsgrupp från kvinnohuset i Köpenhamn. Den konstnärlige ledaren på teatern säger gravallvarligt: ”Det är viktigt att inte skamlägga symptomen av samhällets sjukdomar.”

Problemet är väl ändå inte att det handlar om strippstångsdans och sadomasochism, för mig kunde det lika gärna handla om bulgarisk folkdans och spetsknyppling. Problemet är att skattebetalarna förväntas finanisera vuxna människors fritidsaktiviteter.

Hans andra exempel handlar om att komikern Jonas Gardell utsetts till hedersdoktor vid Lunds universitets teologiska institution. Göran Skytte menar att det är fel eftersom Jonas Gardell ägnar sig åt att håna kristna. Problemet här är väl ändå att våra akademiska institutioner har förfallit till en sådan mediakåthet att man delar ut doktorshattar till en massa kändisar. Tänk vad motiverande det måste vara för alla superduktiga människor som sliter i åratal med sina avhandlingar, nästan alltid med urusla ekonomiska villkor. Sen kan jag hålla med om att utnämningen av en person vars komik till stora delar handlar om billigt hån av just de värden som institutionen borde stå för, gör saken dubbelt värre.

Hans tredje exempel, Åsa Linderborg, är tyvärr lite tröttsamt. Att Aftonbladets kultursida ockuperats av onynanserade USA-hatare är väl ingen direkt nyhet. Att kultursverige ersatt intelligens, smak och förmåga till självständigt tänkande med politisk korrekthet har vi tyvärr sedan länge hunnit vänja oss vid.

1 kommentar:

Hansa sa...

Tycker din formulering om att kultursverige "har ersatt intelligens smak och förmåga till självständigt tänkande med politisk korrekthet" är mycket bra; så är det!