söndag 13 januari 2008

Dags att gå till offensiv!

Dagens opinionsundersökning från Demoskop var en dyster läsning för alliansen. Vänsterblocket leder nu med 19%, ja räknar man bort KD som ligger en bra bit under spärren så är skillnaden 22%! Moderaterna har gjort ett dramatiskt tapp över julhelgen, -5,2%. Om det vore val idag skulle sossarna få 36 nya riksdagsmän och moderaterna 20 färre! Det enda ljuset i vintermörkret är att Folkpartiet gått fram 2%, kanske beroende på folkpartisternas generositet med julklappar.
Anders Jonsson skriver i Expressen om att Alliansens så snabbt har gått från att vara spännande utmanare till att bli grå administrtörer, "regeringen är som vilken administration som helst. Den lyssnar, säger sig förstå, men det som märks är att utredningar tillsätts och avgöranden förhalas."
Det är nog dags för de borgerliga partierna att gå till offensiv. Att sluta vara så laid-back och hoppas att det löser sig "när folk förstår hur bra vi är." Visa upp hur vi vill ha det, hur ett annat Sverige än det sossiga kan se ut! Och se till att Mona får svettas lite...

Se Se SvD, SvD1, SvD2, DN, AB

En bra analys kan du hitta här, och en ännu bättre här.

4 kommentarer:

Patrik sa...

Alliansens uppförsbacke är så brant att den nästan lutar inåt.

En enkel och kort analys:

S vinner hela tiden oerhört lätta poäng på sin klassiska retorik kring att borgarna gynnar de redan rika. Ni lyckas inte trovärdigt slå tillbaka den kritiken, frågan är om ni ens försöker? Folk upplever att ni slår på dem som redan har det svårt.

Alla avgångarna och skandalerna har tärt mycket hårt på ert förtroendekapital.

Ideologiskt har ni givit upp. Det gäller alla 4, men särskilt M och Kd. De värdekonservativa väljarna ser inte längre något skäl att rösta på dem/er.

Är Reinfelt en bra ledare för Alliansen, en bra statsminister för Sverige? Omger han sig med rätt folk? Ställ er frågan istället för att bara mekaniskt svara Ja.

Allt fler inser att Sverigedemokraterna inte kan hållas utanför i ännu ett riksdagsval. 2010 kommer de (vi) in. Kanske i kombination med att Kristdemokraterna åker ur? Alliansen har, till skillnad från sina danska kollegor, bränt broarna för samarbete med parlamentets nationalkonservativa parti. Visst kan ni vid vågmästarroll för Sd backa på den punkten, men det skulle vara både pinsamt, uppslitande och dyrköpt för er.

Chansen för Alliansmajoritet utan Sd-stöd efter 2010-valet, ser ut att vara mindre än att jultomten finns. Börja lyssna på folkviljan istället för att köra över den, det kan vara ett första steg ut ur ert träsk. Fp steg ju plötsligt från 4% till 14% 2002... ni minns säkert varför.

Lennart Nilsson sa...

Den viktigaste anledningen till att Fp gick väldigt bra 2002 var att ett antal idiot moderater sa en massa dumheter om invandrare i en dold kamera...
Det är väl inte helt otroligt att SD kommer in och KD åker ur 2010, men låt oss för guds skull se till att det inte händer!

Patrik sa...

Det var väl något också om Fp-krav på svenskakunskaper för medborgarskap också, det har du väl inte glömt? Då kallades ni "rasister", men väljarna gillade det!

Uppdrag Granskning och valstugereportaget ja... Det hade aldrig hänt i Danmark, där balans råder i invandrings/invandrardebatten, men i Sverige var det vi såg bara toppen av ett isberg. Reportaget fokuserade särskilt på 1 sosse och 2 moderater. Det kunde precis lika gärna varit folkpartister.

Lennart Nilsson sa...

Du, de var inne i en massa folkpartistugor också...