lördag 1 december 2007

Ryssland och Venezuela: på väg mot diktatur?


Idag är det parlamentsval i Ryssland och folkomröstning i Venezuela. I båda fallen handlar det om demokratiskt valda ledare med autokratiska tendenser. I båda fallen är det länder som just nu lever gott på de höga oljepriserna. I båda fallen handlar det om ledare som har kontroll över media och som ser till att behandla oppositionen med hårdhandskar. I båda fallen handlar det om ledare som använder media för att presentera sig själva som sportiga, handlingskraftiga och som står på den lilla människans sida, medan oppositionen är köpt av USA. Den bombastiske, USA-hatande officeren Hugo Chàvez och den kylige f.d. KGB-officeren Vladimir Putin. För Venezuelas ser det osäkert ut om Chàvez kommer att lyckas med att ändra konstitutionen så att hans makt kan bli ännu mer oinskränkt och att han ska kunna sitta kvar som president resten av livet. I Ryssland är utgången given, Putins parti "Enade Ryssland" kommer att vinna en förkrossande majoritet. Och duman kommer att bli en trsnportsträcka för de beslut som presidenten fattar.


När det gäller Venezuela så tror jag att tiden kommer att hinna ifatt Hugo Chàvez, protesterna mot hans envälde kommer att växa tills han störtas, hoppas bara att det sker i fredliga former. När det gäller Ryssland är framtiden mer osäker, när Putins makt hotas kommer han att ta till ännu hårdare tag, eller kommer Ryssland att demokratiseras? Just nu känns det förra alternativet troligare, något som vore förödande för vår egen säkerhet. Därför måste vi göra vad vi kan för att protestera mot de övergrepp som sker, och stödja oppositionen på alla sätt vi kan.

Om valet i Ryssland:

Om folkomröstningen i Venezuela:

3 kommentarer:

Sokrates sa...

Alla dessa sk dikratorer har valts av procentuelt mer välare än Bush(48% röstar i USA), och de har mindre makt än denne då han kan starta krig samt har en organisation till förfogande som kan döda vem de vill och när de vill jorden runt!
Vem är nu diktator, vem skall vi fråga?
Irakierna?
Afghanerna?
Latinamerikanerna?
Eller våra Borgerliga vars föregångare gullade med nazisterna?

Sokrates sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Sokrates sa...

Om Hotet från Ryssland
Varför gjorde inte sovjet detta då de kunde?
Precis efter andra världskriget hatades Sverige av Engelsmännen samt USA!
USA beslagtog Svenska bolag registrerade i USA!
Då kunde sovjet attackera Finnland samt Sverige.....
Ni Ryss hatare snackar skit dagligen....
Hur mycket av detta har ni i er?
Tänk om Tyskarna anfaller Sverige för att komma åt naturen?