söndag 2 december 2007

Ändring: men i Venezuela gick det bra...

Uppdatering: det visade sig till slut att Hugo Chàvez förlorade och att folket i Venezuela tog ställning för demokratin! Vilket innebär att Hugo Chàvez inte får ännu mer oinskränkt makt, och dessutom inte kan sitta kvar resten av livet. Det var skönt, eftersom ju längre tiden går, och ju mer diktatorisk han blir, desto större risk att hans fall blir våldsamt.

Se DN, DN1, SvD, Aftonbladet
Uppdatring: DN, DN1, SvD, Aftonbladet

13 kommentarer:

Huasckar sa...

Folket älskar Chavez, om han blir vald och får över 60% gång på gång och vissa kallar det här för diktatur då älskar jag denna "diktatatur"

Frankie sa...

Folket röstar för ändring i grundlagen och då kallar genierna här det för att Chavez blir "diktatorisk". Har vi i Sverige fått rösta om den kommande förändringen av EU:s grundlag? Har vi i Sverige inte ett system där vår regeringschef kan sitta på livstid? Vad är vi i Sverige om Chavez är "diktatorisk", fascister? Välkommen in i verkligheten när som helst folkpartiet.

Lennart Nilsson sa...

Problemet är inte att han är vald, problemet är att han ser till att chansen att han inte kommer att fortsätta bli vald misnkar radikalt. Problemet är att han nu har rätt att styra genom diktat och att man kan hamna i fängelse om man kritiserar presidenten och socialismen... Jag antar att det är så ni vill att det ska gå till här i Sverige också..?

Alvaro sa...

Även vår statsminister kan sitta "livet ut". Gör det hans makt oinskränkt, gör det Sverige diktatoriskt? Som vanligt kan inte Folkpartiet skilja på begreppen diktatur och demokrati.

Lennart Nilsson sa...

Fundera på vad följande punkter i förslaget till ny konstitution innebär för en president som sgat att han ska sitta kvar tills han blir 95:

Undantagslagar får införas av presidenten.

"Socialistisk grundsyn" ska prägla skolans undervisning.

Unknown sa...

Hej, intressanta frågor.

... undantagstillstånd kan ju införas av presidenten/premiärministern i "the Land of the free", "Mellanösterns enda demokrati", och ex. Frankrike.

Verkligen tur att några av dessa länder har lagar som hindrar presidenten att sitta kvar längre än ett tiotal år. Annars får ju aldrig vicepresidenten eller någon annan i regeringspartiet chansen att bestämma.

... om jag inte mins fel så var det en viss regering som införde "västerländsk humanism och kristen etik" som grund för den svenska skolan. Svenska skolgårdar bara måste vara fulla av humanistiska västerlänningar och kristna fanatiker!

Låter skrämmande det där, när får vi folkomrösta?

Alvaro sa...

Lennart, är inte det största problemet att nyhetsbevakningen här dikteras av lögnerna från USA? Var tod sveriges egna röst i världspolitiken vägen? Var tog de objektiva och oberoende medierna vägen? Se bara på det du själv säger, att man skulle hamna i fängelse om man kritiserade Chavez och hans regering. Hur kan det stämma i ett land där över 90% av medierna ägs av oppositionen? Varför kan man inte hålla sig saklig och sanningenlig i debatten, måste man demonisera Chavez in absurdum? Varför kan inte den svenska högern glädja sig åt att 1,5 miljoner människor som förut varit analfabeter, nu alfabetiseras? Eller varför kan ni inte gläda er åt det faktum att folket är mer medvetna om sin situation och om hur landet fungerar än vad de någonsin har varit tidigare? Detta har vi att tacka Chavez för.

Lennart Nilsson sa...

Undantagstillstånd à la Hugo Chàvez betyder något helt annat än i demokratiska stater. Bl.a. skulle förslaget innebära att presidenten kan införa undantagstillstånd på obestämd tid och också på obestämd tid upphäva rättssäkerhet och mänskliga rättigheter. Se t.ex. Human Rights Watch:
http://hrw.org/english/docs/2007/11/29/venezu17447.htm

Lennart Nilsson sa...

arvid,
det är definitivt dags att avskaffa skrivningarna om "kristen etik och västerländsk humanism" i läroplanen. Folkpartiet hoppade inte direkt jämfota av glädje när den infördes. Se t.ex. http://www.martinandreasson.nu/news.asp?ID=275

MEN, det är väl ändå en himmelsvid skillnad mellan den skrivningen i läroplanen och kravet på att en "socialistisk grundsyn" ska prägla skolans undervisning. Tänk om Janne Björklund hade velat införa att skolans undervisning skulle präglas en en "socialliberal grundsyn"... Jag antar att vissa skulle kalla det odemokratiskt...

Unknown sa...

Lennart, egentligen är vi nog inte så långt ifrån varandra, jag vill också undvika ideologiska förtecken i skolan.

Men vad jag ville uppmärksamma vara att det är en stor skillnad mellan vad som sägs om folk "långt där borta" och om länder i vår närhet.

När det gäller skolorna i Väst så finns det otaliga skrivelser om humanistisk och (framförallt) kristen grundsyn. Men detta verkar inte ha gjort oss så särskilt mycket mer kristna eller humana. Och det är ytterst få som orkar eller vill protestera emot detta.

Många liberaler verkar dock anta att barnen i Venezuela automatiskt kommer att bli indoktrinerade kommunister ifall ordet socialism smyger sig in i landets författning.

Förstår att ordet är ett "rött skynke" för många, men jag ifrågasätter att det skulle vara en "himmelsvid" skillnad mellan en socialistisk och en kristen grundsyn. Bägge begrepp är i sig själva ganska innehållslösa.

Och jo, jag kan tänka mig att nuvarande regering snart inför "socialliberalism" eller snarare "liberalism" som ledord i svenska skolan. Man kan bara hoppas på att vi får röst om det, som de fick i Venezuela.

Lennart Nilsson sa...

arvid,
det viktiga är väl ändå att se till att behålla och stärka demokratin i Venezuela, vare sig den hotas av socialistiska presidenter eller kuppförsök från militärens sida...

Unknown sa...

Sant, och stärka demokratin klarade de uppenbarligen på egen hand.

Lennart Nilsson sa...

Exakt!