lördag 1 december 2007

Medmänsklighet



I dag är det världsaidsdagen. Över hela världen uppmärksammas kampen mot AIDS, denna fruktansvärda farsot som drabbar så många människor, inte minst de allra fattigaste och mest utsatta. I stora delar av Afrika sprids sjukdomen fortfarande, samtidigt som tillgången till bromsmediciner fortfarande är långt ifrån bra. Många barn blir föräldralösa när deras föräldrar dör i AIDS. Att Katolska kyrkan fortfarande bekämpar användningen av kondomer gör definitivt inte saken bättre, liksom inte religiösa fundamentalister som motarbetar sexualupplysning.
I Ryssland ökar spridningen, inte minst till följd av utbredningen av sprutnarkomani.
Allt det här är jättestora frågor där det kan kännas svårt för en enkel människa att påverka. Men det finns saker var och en av oss kan göra. Fortfarande i Sverige så är HIV/AIDS väldigt skuldbelagt och det finns en stor rädsla. Det gör livet svårt för de som är smittade, att inte bara bära på en potentiellt dödlig sjukdom, utan också att tvingas leva med skammen och omgivningens misstänksamhet. Vi kan var och en förändra vår attityd till våra drabbade medmänniskor, att visa att vi bryr oss om dem och inte är rädda för dem.
Vi kan också hjälpa människor här hemma och i andra länder genom att skänka pengar till insamlingar, pengar som går till allt från upplysning till bromsmediciner.
Läs gärna Svenska kyrkans uppmaning här.
Aftonbladet, SvD, SvD1, SvD2, SvD3, DN, DN1, DN2, DN3

Inga kommentarer: