måndag 5 november 2007

Hemcykel?

Stefan & Maria skickade mig ett förslag som jag tycker verkar mycket intressant:

Hem-PC som förmån kanske snart har spelat ut sin roll då stationära datorer sjunkit mycket i pris dom sista åren. Då var priserna mellan 20-30000:- nu kan man få en dator för ca: 5-6000:- ännu billigare om man köper begagnat. Med andra ord, ALLA har råd att skaffa sig en dator idag samt att datamognaden är större.
Mitt förslag bygger på samma koncept fast man byter ut datorn mot en cykel!
Cykeln skulle få oss att börja cykla till jobbet eller på fritiden och må bättre, samt att vi minskar miljöförstöringen. Som grädde på moset så skulle företagen få ett rykte om sig att...
* Bry sig om dom anställda med bra personalpolitik.
* Tar ansvar för sin närmiljö med minskad miljöpåverkan som följd.
* Dom anställda skulle få en bättre allmänkondition som i sin tur gör att dom presterar bättre samt mindre sjukfrånvaro.
* Sen förslaget om förmånbeskattning av P-platser kommit så ökar säkert intresset ännu mer för ett sånt här projekt.

Detaljerna för hur man skall presentera detta kan diskuteras, men någonting åt det här hållet kanske...
Cykeln skall finnas i både dam och herr utförande samt gå att välja mellan Citybike eller Mountainbike.
Det skall ingå en gratis årlig översyn under en 3-års period då man får växlar justerade, vaijrar smorda o.s.v. En frivillig engångskurs på kvällstid där man går igenom hur en modern cykel är konstruerad och vad man kan göra själv.

Detta är ett något annorlunda och innovativt sätt att bygga vidare på ett tidigare bra koncept. Jag vet också att detta inte finns stöd för när det gäller skatteavdrag idag. Priserna på cyklarna skall naturligtvis förhandlas ned.
OBS! Om man tycker att detta är onödigt eftersom dom flesta redan har en cykel, så ska man veta att det är en stor skillnad att cykla på en cykel för 8000:- jämfört med en som kostar 2000:-, man skulle kunna säga att det är som en BMW M5 gämfört med en Volvo 245.


Se SvD.

1 kommentar:

Naturhett sa...

Ja, varför inte? Bra idé. Helt klart är ju att vi alla skulle tjäna på att fler tog cykeln till jobbet.. Det borde uppmuntras på ett eller annat sätt.

Folk har blivit för bekväma och vana vid att alltid ta bilen, vart de än ska.