tisdag 30 oktober 2007

När dogmatismen tar över

Igår beslöt kommunstyrelsen i Nacka att lägga ner den kommunala hemtjänsten. Det är första gången det sker i Sverige. Beslutet fattades med minsta möjliga marginal, 7 mot 6, av moderaterna och kristdemokraterna, som tydligen har valt Nacka för att starta en nyliberal offensiv mot den offentliga välfärden.
Nackas kommunala hemtjänst hör till de mest välskötta i Sverige och har lyfts fram som ett föredöme i effektivitet, bland annat av Svenskt Näringsliv. Men verksamhetschefen upplevde inte att hon kunde konkurrera på lika villkor bl.a. mot privata anordnare som saknar kollektivavtal. Dessutom missgynnas kommunens egen verksamhet av att systemet med momskompensation orättvist gynnar de privata.
Beslutet fattades också trots att det ekonomiska underlaget var bristfälligt. Bl.a. la vi i majoriteten på samma möte en budget där hemtjänstchecken höjdes med 5,5%, något som man inte räknade med i underlaget!

- Det här är ett beslut av ideologisk innebörd, som vi motsätter oss. Man respekterar inte det val av kommunal hemtjänst som 400 pensionärer har gjort, och det här minskar valfriheten, dundrar kommunalrådet Stefan Saläng (fp), som också tycker att det ekonomiska underlaget är undermåligt.

Pengarna som moderaterna tror sig spara in vill man lägga på att sponsra briggen Tre Kronor af Stockholm med 1,5 miljoner!

Se SvD och DN.

Inga kommentarer: