fredag 14 september 2007

Ska en partiledare vara populär?

Janne Björklund går som en raket i en mätning av förtroendet för partiledarna, med 28% mot Lars Leijonborgs tidigare 23%. Redan efter en vecka är han nästan ikapp Maud (34%).
Frågan är om detta är en viktig sak att mäta. Förtroendet för Reinfeldt är fortsatt starkt, medan hans parti har problem. Med Mona Sahlin och sossarna är förhållandet det omvända. Även om siffrorna för Göran Hägglund (han KD-killen ni vet) har sjunkit något (från 30% till 27%) så ligger han fortfarande högt, medan hans parti hotas av utplåning.
All forskning visar att våra sympatier för partiledaren har mycket lite påverkan på hur vi röstar. Det handlar istället om två helt dominerande faktorer; ideologisk tillhörighet och den egna plånboken.
Partiledarens roll handlar snarare om att mobilisera de egna. Då kan man konstatera att verka söt, snäll och trevlig ger höga popularitespoäng för personen hos allmänheten, men är sällan rätt egenskaper om man ska förvandla en lös grupp männsikor med liknande åsikter till en effektiv stridsmaskin!
Se DN och SvD.

2 kommentarer:

Peter Soilander sa...

Hägglund har 27 procent, inte 25 som ni hänvisar till. Det är 1 procent från Björklund. Kanske ni ska tillbaka till skolbänken, eftersom 27 ligger närmare 34 och inte 26.

Lennart Nilsson sa...

Sorry, skrev fel, det är klart grabben ska ha 27%... Vi ändrar det.