tisdag 18 september 2007

Folkpartiet och Janne populärast (som vanligt)!

DN:s hemsida kunde läsarna igår betygsätta alliansens ministrar, så här ett år efter valet. Betygen hamnade rent generellt på en mycket låg nivå, man kan misstänska att en hel del sossar levde ut sin besvikelse genom att basha sina motståndare, och gav alla ministrar ettor. Det oaktat så kan man ändå se vissa intressanta mönster i resultatet. Den som fick högst betyg är tidigare försvarsministern Mikael Odenberg, kan det vara moderata kärnväljare som visar sin uppskattning över hans principfasthet?
Om man tittar på de som faktist sitter i regeringen så leder, inte otippat, Janne Björklund (fp) med snittbetyget 2,9 och absolut störst andel 5:or, 31%. På delad sista plats ligger en minister som det blåst mycket om, Cristina Husmark Pehrsson (m), och en som ingen hört talas om, Tobias Billström (m), båda med ett snitt på 1,7.
Tittar man på partierna så leder Folkpartiet:
  1. Folkpartiet 2,5
  2. Moderaterna 2,2
  3. Kristdemokraterna 2,1
  4. Centern 2,1
Dessa resultat stämmer rätt så väl överens med det som TV4 kom fram till i sin opinionsundersökning häromdan. Den enda skillnaden är att bland de som röstat hos DN så har moderaterna tagit sig förbi KD och Centern. Det kan nog vara så att en eller annan moderat har taktikröstat på de egna ministrarna.

När DN:s ledarredaktion satte sina betyg hamnade också Janne Björklund i topp, denna gång tillsammans med biståndsminister Gunilla Carlsson (m).
DN:s betyg på partierna hamnade på:
  1. Folkpartiet 3,8
  2. Centern 3,2
  3. Moderaterna 3,1
  4. Kristdemokraterna 3,0

Inga kommentarer: