lördag 15 september 2007

Ett klassiskt misstag!

Statsvetaren och forskaren Ann-Sofie Dahl beskriver i dagens SvD hur ledningen för moderaterna håller på att göra om ett klassiskt politiskt misstag, att bara fokusera på de marginalväljare, som man kan tänkas locka över från motståndarna, och ignorera de egna kärnväljarna som man tar för givna. Detta har i högsta grad aktualiserats av fiaskot när det gäller försvarspolitiken.
Givetvis var det nödvändigt att vinna över några procent sossar, men de allra flesta som röstade på moderaterna, och alliansen, var traditionellt borgerliga. Om de tappar förtroendet för Reinfeldts gäng så kommer fortsättningen att bli mindre lycklig, åtminstone för moderaterna. För som Ann-Sofie Dahl skriver:
"Det handlar alls inte om enbart försvarspolitik, en fråga som Nato-vännen, major Björklund dock lär vara mångfalt mer engagerad i än värnpliktsvägrarna i den moderata parti- och försvarstoppen. Folkpartiet har också under en längre tid framgångsrikt lagt beslag på skolpolitiken, tidigare en av moderaternas allra starkaste profilfrågor."

Inga kommentarer: