tisdag 11 september 2007

Att ställa krav är att bry sig

Igår kväll röstade Folkpartiets fullmäktigegrupp mot detaljplaneavtalet för Tollare. Det handlar om ungefär 700 bostäder, varav sisådär 30 hyresrätter. Varför var vi mot? Ja, främst just för att det är alldeles, alldeles för få hyresrätter. Vi strävar efter blandade upplåtelseformer, och då måste vi i varje enskild detaljplan beakta det. I ett så här stort projekt - det största som byggs i Saltsjö-Boo på länge - måste det definitivt tas med.

Att NCC, som ska exploatera, säger att det blir för dyrt är inte tillräckligt. Det är klart att det blir dyrt. Och det är klart att NCC har råd. Det är klart att de kan bygga billigare. För det GÅR att bygga hyresrätter billigt, även utan att snåla in på kvalitet. Det vet många byggare, och det vet säkert NCC också. Men det är mer vinst i bostadsrätter - såklart. Det betyder inte att kommunen ska lägga sig platt och säga "jaja, snälla byggbolag, bara ni bygger så får ni vad ni vill". Det ska vi såklart inte göra, eftersom det är rätt viktiga saker det handlar om: Nackas framtid.

Vi vill att det ska finnas många bostäder i Nacka - och många olika bostäder. En del vill bo i bostadsrätt, andra i villa, och andra i hyresrätt. Alla upplåtelseformer måste finnas. Och om ett byggbolag inte går med på de krav som ställs, för medborgarnas bästa, - jag är hemskt ledsen att behöva påpeka det uppenbara, men då finns det faktiskt andra som är beredda att ta över.

Att ställa krav på byggbolag som NCC, är att bry sig om Nackabornas framtid.

Inga kommentarer: