söndag 1 juli 2007

FP Nacka goes Bryssel!

Europa-Björn


Tjugosex folkpartister från Nacka reste till Bryssel och alla tjugosex kom faktiskt hem! Faktiskt eftersom vi råkade ut för en del missöden med förseningar, förlorat bagage osv. (rätt gissat vi flög med Brussels Airlines).

Olle Schmidt

Vi började med att träffa vår Europaparlamentariker Olle Schmidt, som berättade om hur parlamentet fungerar efter utvidgningen och om hur det nya fördraget kommer att påverka dess arbete. En ökad grad av federalism, som vi alla vill ha, kräver också att parlamentet anpassar sitt arbete så att man blir mer av en effektiv beslutsmaskin och mindre av ett forum för allmänt tyckande. Trots allt fungerar parlamnetet idag med 27 länder, kanske 200 partier och 785 ledamöter, mycket bättre än någon kunnat drömma om.

Bakre raden: Mårten, Sten, Håkan, Lennart, Anne&Ingrid (framför flaggan), Björn (bakom flaggan), Maria, Mats, Nadja, Magnus, Kerstin. Främre raden: Eva, Lennart, Anders, Jonas, Stefan, Mia Åsenius, Maj-Britt, Joanna, Nina, Margareta, Nina, Eleni. Mats tog fotot och Charlotte och Elise hade annat för sig när fotot togs.

Hos Kommissionen besökte vi Mia Åsenius. Hon är en av de mest inflytelserika svenskarna i Bryssel, som assisterande kommissionär åt utvidgningskommissionären Olli Rehn. Mia målade för oss upp de stora dragen i EU:s framtida utveckling och framför allt vad som sker med utvidgningarna, bl.a. västra Balkan och Turkiet.

Mia Åsenius

En eftermiddag ägnade vi åt ett besök hos NATO och den svenska representationen där. Vi lärde oss bl.a. hur viktig NATO-relationen är för Sverige och hur involverade vi är i många av de oräkneliga uppgifter och program som NATO håller på med. Men, pga. att vi inte är medlemmar är vårt inflytande över dessa viktiga beslut mycket litet. Hos NATO fick vi inte fota. Till eventuella spioner kan vi dock meddela att man har många fula, grå betongbaracker och en mycket ståtlig Hortensia.


Vi besökt också Stockholmsregionens representation. Stockholm är en av ca. 300 regioner som har egna kontor i Bryssel. Förutom att lobba för Stockholm så hjälper man också till med olika typer av stödprogram m.m.

Gunnar Annell som nyligen jobbat på den svenska representationen berättade, mycket levande, för oss om hur det viktiga vardagsarbetet gick till i en av alla de kommitéer som utgör grunden för att man ska kunna skapa kloka beslut, med alla länder med på tåget.

Sammanfattningsvis så lärde vi oss otroligt mycket om olika aspekter av det Europasamarbete som är så viktigt för oss liberaler.

Och så har de ju väldigt god choklad i Bryssel!


Ett jättestort tack till Anders Ekberg och kansliet i Bryssel!

3 kommentarer:

High Power Rocketry sa...

(\__/)
(='.'=)
(")_(")

Sten Grack sa...

Tack alla medresenärer. Brysselresan var fantastisk. Tack också för att vissa av er bl a reseledarna hittade i Bryssel - och att vi hann till alla aktiviteterna trots dröjsmålen.

Nu får vi alla försöka ha en solig och glad sommar i Sverige eller på andra orter.

Sommarhälsningar från Sten på en båt utanför Arholma.

Sten G sa...

Tack alla medresenärer. Brysselresan var fantastisk. Tack också för att vissa av er bl a reseledarna hittade i Bryssel - och att vi hann till alla aktiviteterna trots dröjsmålen.

Nu får vi alla försöka ha en solig och glad sommar i Sverige eller på andra orter.

Sommarhälsningar från Sten på en båt utanför Arholma.