torsdag 31 maj 2007

Sommaren kommer!

Härligt med värme! Ja, det säger de flesta. Mindre bra är förstås det här med global
uppvärmning, det stora klimathotet. Några av oss var på Miljöpartiets filmvisning av Al Gores film, En Obekväm Sanning, för några dagar sen. (Och några har förstås sett den ändå.) Intressant. Och väldigt, väldigt amerikanskt, förstås.

Al Gore har fått mycket kritik för att han inte är vetenskapsman, för att han förenklar, överdriver och till och med ljuger. Och visst, man kanske inte behöver suga åt sig vartenda ord. Men med lite vanligt sunt förnuft och en källkritisk hållning så tycker jag ändå att filmen är väldigt sevärd. Den är absolut tankeväckande - och visst kan vi alla göra litegrann för att bidra till en bättre miljö?

Ni har alla hört tipsen - ta bussen istället för bilen, och om du tar bilen, se till att det är en miljöbil, eller bränslesnål bil. Flyg så lite du kan - ta tåget istället. Och släck när du inte måste ha tänt. Använd energibesparande lampor. Allt
det där kan ni redan. Men nu är det dags att få ifrån teori till praktik.

Och lite fler tips:
-stäng av tv:n och datorn ordentligt, ha dem inte bara på stand-by.

-låt inte laddare, för t.ex. mobiltelefon eller mp3-spelare, sitta kvar i urtaget när de inte används. De drar ström då också.

-duscha istället för att bada - och duscha snabbt.

-tvätta på 40° istället för 60°. Och använd inte torktumlare, låt tvätten lufttorka istället.

-plantera fler träd!

Inga kommentarer: