onsdag 14 januari 2015

Rökning...


Mycket har hänt med rökning under åren som gått. När jag gick i Fisksätraskolan på 1977-1981 rökte elever på fritidsgården och om jag inte har helt fel minne tvingades vi andra elever gå förbi rökutrymmet på väg till och från matsalen vid lunch.

Att röka på restauranger, i väntan på bussen och t-banan och på alla allmänna platser var förr en självklarhet. Jag tror inte ens att det finns någon som vill gå tillbaka till den miljö som var då. Väldigt många rökare är inte heller intresserade av det. Otroligt skönt.

Numera måste man vara över 18 för att köpa tobak. Bra. Rökning är en av inkörsportarna till andra droger. Kan man se till att färre ungdomar röker så har man kommit långt.

I oktober 2014 kom förslag från Folkhälsomyndigheten om fler rökfria miljöer. Ett av förslagen är rökfria miljöer i väntan på bussen och tåget. På inomhusstationerna får man inte röka sedan lång tid tillbaka men fram till förra årsskiftet har man faktiskt kunnat röka på t-banans utomhusstationer. Jag vet att rökförbudet är en fråga som hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (FP) har drivit tillsammans med många andra folkpartister i landstinget. Nu blir det verklighet.

Inga kommentarer: