lördag 21 januari 2012

Glöm inte Fadime!

Jo, jag vet vad som händer inrikespolitiskt idag men jag tycker att vi inte ska glömma vad som hände för 10 år sedan. Det var då Fadime Sahindal mördades av sin far. Och det för att hon inte skulle få leva det liv hon ville. Jag har sett en siffra på ca 70.000 barn i Sverige som lever med denna hederskultur.

Många tjejer lever idag i Sverige ett dubbelliv. I skolan kan de vara den person de vill vara medan hemmet är mardrömmen. Många tjejer är tom livrädda för sommarlovet då de ska resa med familjen till ursprungslandet. Rädda för att bli bortgifta och inte kunna komma tillbaka till Sverige. Att utöva ett fritidsintresse får man inte. Tjejerna är i klar minoritet på Fisksätra fritidsgård.

Den här hederskulturen är inte okej. Förändring måste ske men det kommer att ta tid. Många som lever i den här hederskulturen varken orkar eller vågar protestera. Fadime vågade protestera och mördades. Men det får inte hindra att fortsatta protester. Även vi som inte lever i den hederskulturen måste också protestera.

Något måste man också göra. En lag mot barnäktenskap och tvångsgifte är nu på gång. Det har jämställdhets- och bitr. utbildningsminister Nyamko Sabuni (FP) initierat och nu har justitierådet Göran Lambertz kommit med ett lagförslag. Bra!

Mer kunskap och förståelse för varandra oavsett ursprung, religion mm gillar jag. Förtryck är inte något som hör till ett modernt samhälle och ska utrotas.

Inga kommentarer: