torsdag 24 mars 2011

Graffiti och reklam

På tunnelbanan och i stora annonser i dagstidningar gör nu en större sportkedja reklam för sig. Och visst är det ok med reklam. Men det jag reagerar på är den livsstil som den här reklamen glorifierar. Graffiti och taggar finns nästan på varje bild bakom modellerna. Hur tänkte reklammakarna/sportkedjan egentligen? Tycker man det är ok med graffiti? Att graffiti är en inkörsport till kriminalitet gör väl inte saken bättre.

Dessutom tycker jag det är lite märkligt att den här reklamen finns i tunnelbanan. Tunnelbanan har ju idag höga kostnader för sanering av graffiti...

6 kommentarer:

Norbotten Graffiti sa...

Hej, tycker du inte det är lite att ta i att säga att graffiti är en inkörsport till kriminalitet? Graffiti är en slags konst, och att konst är en inkörsport till kriminalitet är väll inte sant?

Graffiti kulturen blir allt större och större, det är till och med så att Volvo har anordnat ett art session för deras splitter nya bil där dom hyrde in graffitikonstnärer att måla den nya bilen, tycker du då att Volvo hjälper till att göra vårat samhälle mera kriminalitet?

Så svar till din fråga om man tycker graffiti är ok, JA det tycker man!

Till viss del så är graffiti kriminell , ja de är den, men alla som målar graffiti gör det inte kriminellt, det finns lagliga ställen som man kan måla på i hela Sverige, så dra inte alla över en kant och säg att graffiti är en inkörsport till kriminalitet! Va inte så trång synt! tänk att många gör det lagligt!

Bara för att du själv har en negativ syn på graffitin finns det många idag som faktiskt tycker att de stora färgglada målningarna i våra allt för tråkiga gångtunnlar lyser upp samhället.

Graffiti är som ofrivillig reklam, heller ser jag en riktig snygg målning än en reklamskylt ifrån HM!

Och om du tycker att graffiti ställer till med problem för samhället, så ta bort all jävla reklam, hur många tjejer (för de mesta) tror du kollar på dem allt för till fixade tjejerna på skyltarna som är uppsatta i hela samhället och senare går och mår dåligt över det, eller får ätstörningar för dom vill vara lika smal som dem på bilden?

Graffitin skadar inte folk, det gör många andra saker, men du kanske heller vill se i tidningen att nån stackare tagit livet av sig, än att se en liten tag i en reklam?

Tackar för svar!
// Norrbottengraffiti

Anna-Karin Boréus sa...

Som du förstår håller jag inte med dig och kommer inte att ändra mig heller.

Norrbotten Graffiti sa...

Vilken jävla politiker du var då... har du inga svar till mina frågor eller?

Visst du kanske inte kommer ändra dig, men om graffitin redan är i reklamer mm, tänk bara vad som kommer hända i framtiden då... som jag ser det så har du två val, lev med det och lär dig uppskatta konsten eller fortsätt lägga upp patetiska inlägg och anklaga folk att dem gör fel! Vem fan är du att säga vad som är rätt och fel?

Vissa, dem anpassar sig efter hur samhället förändras och drar nytta av det, men vissa dem stannar på 1960 talet och tror att samhället alltid kommer vara som då, men tyvärr, så fungerar det inte!

Folkpartier i Jönköping har då en positiv syn på graffitin, varför är det så att ni i Nacka inte har det då? Eller är det så att det endast är du som tycker det?

Då tycker jag att du ska lägga upp det på din egna blogg och inte på denna blogg, alla i Folkpartiet kanske inte har en lika jävla trång synt syn på graffiti som du har!

Hoppas du denna gång visar du är kapabel till att svara på frågor...
Vi får ju hoppas att det inte är du som håller i debatterna i paritet...

Tackar för svar!

Folkpartiet i Nacka sa...

Hej Norrbotten Graffiti,

jag vill påminna dig om att hålla en trevlig ton, annars kommer tas kommentarerna bort.

Vår blogg är, precis som det står i beskrivningen, en plats för våra politiker att skriva vad de tycker. De står själva för sina åsikter, även om det inte är något som hela partiet står bakom.

Folkpartiet i Nacka har ingen särskilt uttalad åsikt om graffiti, det är inget vi har med i vårt lokala partiprogram.

Norrbotten Graffiti sa...

Tack för att jag fick ett vettigt svar, och förlåt för att jag inte har en trevlig ton,

Men eftersom jag själv är graffiti konstnär och får se att någon skriver att det är klotter och att det är en inkörsport till kriminalitet, då blir man riktigt irriterad, eftersom inget av det är sant,och när den som skriver inte har en aning om vad hon/han snackar om.

Och sen efter en timmes förklaringar, åsikter och frågor får man en mening till svar...

MsCaffeinist sa...

Läs på och se Swedish graffiti - a criminological perspective som finansierades av bland annat SL. När studien var klar efter 5 år och inte kunde visa några klara samband mellan graffiti-utövare och "fortsatt" kriminalitet så ville inte SL ta i den med tång längre. Det är en bevisad myt att graffiti leder till "tung kriminalitet", punkt slut. Sen kan en tycka vad en vill om graffiti som uttryck och ha åsikter om fint och fult, men det har verkligen inte med saken att göra.