torsdag 14 januari 2010

Välkomna till verkligheten!Folkpartiet är det enda svenska parti som förstått den säkerhetspolitiska verklighet vi befinner oss i. Jan Björklund skriver, tillsammans med Alan Widman och Birgitta Ohlsson, på dagens Brännpunkt om nödvändigheten av att återupprätta åtminstone någon liten försvarsförmåga. Efter Rysslands invasion av Georgien, och hoten mot Estland och Ukraina, borde det stå klart för oss alla att Ryssland har som ambition att bli först en regional, och sedan en global, stormakt. Vi ser också en massiv rysk återupprustning, och en alltmer offensivt inriktad övningsverksamhet i vårt närområde. Ännu så länge saknar Ryssland förmågan att genomföra en fullskalig invasion av Sverige, men har definitivt förmågan att hota t.ex. Gotland. Något som kommer att bli högaktuellt i samband med bygget av gasledningen i Östersjön. Därför måste inriktningen på en förstärkning av försvaret i första hand vara att stärka vår kapacitet i Östersjön, genom att ha militär närvaro på Gotland och genom ytstridsfartyg.

Ett annat välkommet förslag är att återupprätta fem brigader. Utan brigader saknar vi förmåga att genomföra militära operationer. Dagens bataljonsstruktur duger möjligen till att skicka fredsbevarande styrkor som kan ingå i Nato:s struktur, men kan inte operera självständigt. t.ex. för att försvara vårt land, vårt folk och vår frihet!
Det absolut viktigaste vi borde göra för att stärka vår försvarsförmåga är ändå fortfarande att så snabbt som möjligt gå med i NATO.


Se också DN.

7 kommentarer:

Henrik sa...

Rusta gärna upp försvaret, men lämna rysslandfobin hemma. Försök förstå bakgrunden till t.ex. vad som hände i Georgien, där du istället bör kritisera Saakashvili's agerande.

Ja, Ryssland moderniserar sitt försvar, vilket inte är något konstigt efter över 10 år av förfall. De skalar ned på storleken och satsar istället på ett mindre försvar. Att måla upp militärövningar som hotfulla är också mycket konstigt tycker jag.

Vilka hot mot Ukraina och Estland talar du om?

Lennart Nilsson sa...

Henrik,
jag tror att du och ag läser olika tidningar och har olika syn på hur stater bör agera. Ryssland har invaderat Georgien, Georgien har inte invaderat Ryssland. Och att inte utmåla Zapad-09 som hotfull när man övar landstigning på främmande kust i Östersjön är väl lite naivt...

Henrik sa...

Att säga att Ryssland invaderade Georgien är sant ur en extremt simplistisk synvinkel, och håller inte som argument, då man måste se på vad som ledde upp till konflikten. USA invaderade också Afghanistan, men som alla vet är situationen mer komplicerad än så.

Abchasien och Sydossetien inkluderas inom Georgiens internationellt erkända gränser, men de har också varit de facto självständiga stater sedan början av 90-talet. Även innan och i Sovjetunionen har de haft självstyre, men blev ihopbuntade med Georgiens SSR av Stalin.

Om man fortfarande anser att deras självständighet inte är väsentlig, så är Saakashvilis attack oförsvarlig, och Ryssland var tvugna att agera för att skydda lokalbefolkningen som blev beskjutna av bl.a raketartilleri. Hade Rysslands syften varit offensiva så hade de utan problem rullat in i Tbilisi. Det spelar alltså föga roll var FN drar gränsen, då deras president börjar beskjuta lokalbefolkningen.

Som sagt har jag inget emot ett upprustande av vårt försvar då jag håller med att det är i nuläget förfallet och är en nödvändig del av en självständig stat (jag jobbar även inom försvarsindustrin). Dock så tycker jag det är dumt och onödigt att måla upp skräckbilder om den ryska björnen för att rättfärdiga det.

Ryssland blir vår fiende om vi ser dem som fiender. Det är fullt möjligt att ha en respektfull relation till dem utan att se dem som hot. De är inte Sovjetunionen längre.

Nemokrati sa...

Är det inte onödigt då att utmana Ryssland med det östliga partnerskapet och byggandet av hypermaktblocket USEU. Och varför göra drastiska nedskärningar i försvaret och övergå från pliktarmé till rättsosäkert upphandlad yrkesarmé samt med Lissabonfördraget överge svensk alliansfrihet utan någon som helst diskussion med medborgarna om saken? Och sen ändå krypa till korset och tillåta gasledningen i Östersjön efter påtryckningar från rysk oligarki som i själva verket innehåller samma maktelit som bara övergått från den politiska sfären under Sovjetunionen till den ekonomiska under Putins Ryssland? KGB som KGB. Det går liksom inte att vinna över en sån jätte som Ryssland, endast förhålla sig taktisk. Det visste ju inte minst Finland och Kekkonen på sin tid.

Nemokrati sa...

Och är det nånting som ytterligare skulle förstärka eventuella känslor av att känna sig hotade från rysk sida, så är det ju om Sverige ytterligare närmar sig NATO, och där är vi ju redan i princip med i och med Lissabonfördraget och solidaritetsklausulen. Det enda sättet att minska hotet från öster är ju att tagga ner, och återgå till alliansfrihet, samt även gärna riva upp ratificeringsbeslutet om Lissabonfördraget, då det till och med är grundlagsvidrigt - åtminstone under en beslutsprocess med bara ett enkelt beslut utan val emellan - och ingen! diskussion i valrörelsen. Tack för det EU - Ekonomisk Undergång, f d EG - Ekonomisk Grundstötning. Även ett stopp på kriget - eller åtminstone svenskt deltagande i det - i Afghanistan, vilket ju i synnerhet också ökar internationell spänning å det katastrofalaste och inte minst även terrorhotet mot Sverige.

Nemokrati sa...

Se gärna bloggpost Den "legala nihilismen" och gasledningarna http://komigenuva.wordpress.com/2009/11/24/den-legala-nihilismen-och-gasledningarna/

I LOVE YOU sa...

走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,聊天室