lördag 18 april 2009

Feodalismen - Verkligheten 1-0

Jag är ledsen och bedrövad över Pirate Bay-domen. Jag hade hoppats att domstolen skulle inse det vansinniga i att fälla en söktjänst för bit torrents, lite som att fälla Eniro för att de har telefonnummer till folk som säljer knark. Jag hade hoppats att en friande dom hade låtit oss gå vidare från denna vansinniga kamp mellan upphovsrättsindustrin och vanligt folk. Jag hade hoppats att vi skulle kunna skapa en fungerande affärsmodell för intellektuella produkter istället för att använda repression för att försöka stoppa tiden.
Det här handlar i slutändan om övergången till en ny tid och ett nytt samhälle, kalla det "informationssamhälle" eller "nätverkssamhälle" eller vad som helst. Det påminner rätt så mycket om övergången från det feodala till det kapitalistiska samhället. När den gamla ordningen var hotad så försökte man bevara den med allehanda tvångsmedel. När folk rymde från godsen till städerna så förbjöd man folk att åka hemifrån utan godsägarens tillåtelse. När människor började handla med varandra direkt så förbjöd man all handel utanför städerna. När mindre städer började handla direkt med utlandet införde man stapeltvång så att endast vissa städer fick bedriva utrikeshandel. I längden funkade det givetvis inte. Vad värre var, de länder som längst höll fast i sina omoderna strukturer, t.ex. Ryssland, var också de länder som hamnade på efterkälken, medan England som snabbt släppte människors kreativitet fri, snabbt blev en världsmakt.
I stället för att slänga folk i fängelse borde vi släppa informationen fri och istället se hur vi kan skapa nya, fungerande affärsmodeller som gör att skapande människor kan bli grymt mycket rikare.

Sen måste man väl säga grattis till Piratpartiet, ni lär väl komma in i Europaparlamentet nu. Och det kanske kan behövas, om inte de etablerade partierna lär sig något...

Se DN, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, NewsMill, SvD, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10

2 kommentarer:

Rog sa...

På ett sätt är jag emot små missnöjespartier med en fråga. Men i detta fallet så tror jag fasiken det behövs. För våra politiker behöver ruskas om. De behöver komma tillbaks till verkligheten igen.

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja, jag kan bara instämma.
Dagens partier måste ruskas om.
Det svider i hjärtat att fp övergett liberalismen.
Liksom DN.