fredag 5 december 2008

Rökförbud - eller inte?


Foto: Saudi

Nu har rökning på krogen varit förbjudet i ett par år, och jag och många med mig är glada att kunna gå ut och äta och umgås utan att behöva besväras av rök. Men, alla är förstås inte glada. Vår egen riksdagsledamot Camilla Lindberg motionerar nu om att riva upp rökstoppet från 2005, med motiveringen att "individen har rätt att fatta även dåliga beslut". Jag håller med om det - men bara så länge det faktiskt bara drabbar en själv. Idag vet vi ju att passiv rökning också är väldigt skadligt, och jag tycker inte att det är acceptabelt att man som rökare fattar den typen av beslut åt andra. Så - behåll lagen, säger jag. 

Vad tycker du? Kommentera gärna!

3 kommentarer:

Kjell Ericson sa...

Behåll lagen.

Hälsoskador av passiv rökning trycker jag inte hårt på. Men det luktar ju så förbannat illa. Det är inte schysst att utsätta sin omgivning för det enligt mig.

Johan sa...

Gillar inte rökning själv. Men tycker detta snarare handlare om resturang och krogägares rätt att få bestämma reglerna i sina lokaler själv. Vill man inte utsättas för passiv rökning är man trots allt fri att gå till en rökfri resturang. Ingen tvingar en att varken besöka eller jobba på resturang där rökning är tillåtet. Problemet före förbudet var väll mest att rökfria resturanger/krogar var nästan omöjliga att hitta, förutom studentkrogar.

Ska man prata individuella rättigheter borde Lindberg snarare trycka på för att legalisera bruk av droger och legalisera sexköp fullt ut. Synd att inga "liberaler" i sverige verkar våga slås fullt ut för kärnan av liberalismen, rättigheten att göra vad man vill så länge det inte skadar någon annan.

Maria Sitell Kjelsson sa...

Lagen ska behållas!

Det vore ett stort steg bakåt om lagen togs bort. Jag tror inte att den motionen kommer att lyckas, mycket beroende på den enastående bra lobbying som skedde inför arbetet med att införa lagen. Den var baserad på mycket fakta, det gjorde hela proceduren mycket trorvärdig.

Det finns de som anser att barn som utsätts för tobaksrök i princip borde jämställas med barnmisshandel. Oavsett vad man tycker om det så skulle tobak aldrig gå igenom dagens kriterier när det gäller tillåtna ämnen att utsättas för.