lördag 23 augusti 2008

Ukraina, Lettland, Estland...


Sveriges mest framstående säkerhetspolitiske expert Svante Cornell varnar för att Ryssland kan komma att använda samma taktik som man använt mot Georgien mot Ukraina. På samma sätt som den ryska invasionen i Georgien föregicks av att man delade ut ryska pass till invånarna i Sydossetien, så har man delat ut 200 000 ryska pass till invånarna på Krim, som tillhör Ukraina. Och sedan? I både Lettland och Estland bor många etniska ryssar, varav en hel del har ryska pass. Än så länge är nog inte faran så stor för de baltiska staterna, de är ju som tur är skyddade av sitt NATO-medlemskap.


Svante Cornell varnade, tillsammans med forskarkollegan Niklas Nilsson, redan i april för att Rysslands politik hotar att destabilisera hela regionen. Om NATO och EU hade reagerat kraftfullt redan då så hade vi kanske kunnat undvika den tragedi som nu utspelar sig.

Hittils har protesterna från USA, NATO och Europa varit tämligen lama. Och de sanktioner som införts varit verkningslösa. Nu måste NATO bifalla Georgiens och Ukrainas medlemsansökningar. EU måste tydligt kräva att Ryssland drar sig tillbaks från hela det Georgiska territoriet inklusive Abchasien och Sydossetien, i annat fall måste kännbara sanktioner införas. De effektivaste sanktionerna borde vara att frysa alla tillgångar som tillhör makteliten kring Putin, samt att inte ge dessa visa till EU-länderna.

Att Rysslands politik handlar om ren och skär gammaldags expansionism och imperialism visar inte minst det faktum att man ignorerar det fredsavtal som tvingades på Georgien av Sarkozy. Bl.a. fortsätter man att ockupera den viktiga hamnstaden Puti som inte har någonting med konflikten om Sydossetien att göra. På samma sätt har man behållit sina positioner på andra håll i Georgien. Ryssarna själva har sytt på märken med "fredsbevarande" på uniformerna. Det lurar inte georgierna och jag hoppas att det inte lurar någon i resten av världen heller. Syftet är tydligt, att destabilisera och förudmjuka landet så att motståndskraften bland befolkningen bryts ned. På så sätt hoppas Moskva kunna installera en marionettregering i Tblisi.

Nästa mål för Ryssland?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , _

3 kommentarer:

Jinge sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
finik jobanyj sa...

lennart, jag ber om ursäkt men hoppas du förstår att ju mer främlingsfientliga kommentarer du tolererar desto mindre politiskt korrekta svar du får i din blogg

Lennart Nilsson sa...

vi tolererar inga främlingsfientliga kommentarer, de tas bort.