Medan reaktionerna från många av Rysslands grannländer på den ryska invasionen av Georgien har varit bestörta, så har Tyskland hållit en mycket låg profil. Det har rentav varit så att de tyska socialdemokraterna och de gröna har lagt skulden på Georgien. Tysklands vice utrikesminister, socialdemokraten Gernot Erler anklagar t.o.m. Georgien för att bryta mot folkrätten, och prisar Ryssland för dess ekonomiska stöd och deras fredsbevarande insatser i Sydossetien. Kristdemokraternas utrikespolitiske talesman i Förbundsdagen, Eckart von Klaeden, säger däremot att Ryssland är lika skyldiga till upptrappningen.
På fredag ska förbundskansler Angela Merkl träffa den ryska presidenten Dmitri Medvedev i Sotji inte långt från från Georgien (om det finns något kvar av landet vid det laget). Vad de ska diskutera? Energisamarbete givetvis. Tyskland, liksom Italien som också delvis ställt sig på rysk sida, blir allt mer beroende av rysk energi, inte minst gas.
Vad vi ser är produkten av en utveckling som skett under ett antal år av fördjupat ekonomiskt och politiskt samarbete mellan Tyskland och Ryssland. Det är en process som är djupt oroande för oss som bor i små länder som ligger mellan dessa bägge makter. När det har inträffat tidigare under historien, under 1700-talet och 1939 så har det inneburit att Polen och de baltiska staterna har försvunnit från kartan. Dessa länder kan sin historia, liksom också Finland, och förstår att deras säkerhetspolitiska läge steg för steg förvärras. Särskilt sedan Putins makttillträde 1999, med massiv rysk upprustning och en allt aggresivare säkerhetspolitik som följd.
Tyvärr så kan inte alla svenska riksdagsledamöter direkt anklagas för att kunna sin historia, eller vad som händer i samtiden heller för den delen. Det blir uppenbart om man lyssnar på ledamöterna i försvarsberedningen. "Vad vill egentligen Ryssland? Vi skulle behöva borra djupare i det som händer och följa utvecklingen noga. Det kanske är försvarsberedningens uppgift, men vi får se vad regeringen kommer fram till", säger Else-Marie Lindgren (kd) och beredningens ordförande Karin Enström (m), är förvånad över Rysslands agerande: "Man visar en väldig aggressivitet, jag hade inte trott att det skulle gå så här långt. Ryssland har inte nått så långt i den demokratiska utvecklingen som vi hade hoppats."
Idag har vi ställt om vårt försvar från att skydda oss från säkerhetspolitiska hot i vårt närområde, till att leka polis på platser långt hemifrån. Det finns ett antal saker som vi måste göra (eller borde ha gjort för länge sedan) för att skapa en trovärdig säkerhetspolitik och dämpa de hot som finns i vårt närområde:
- Gå med i NATO
- Fördjupa samarbetet med Finland, de baltiska staterna och Polen
- Arbeta inom EU för att minska Europas beroende av rysk energi
- Gör allt för att stoppa Nordstream, den rysk-tyska gasledningen genom Östersjön
- Ge försvaret kapacitet att agera i vårt närområde och skydda vårt territorium
Givetvis ser världen mycket annorlunda ut idag än den gjorde 1795 eller 1939. Framförallt så är Angela Merkel så långt ifrån Hitler man kan komma utan att vara med i BWO, och man kan inte ens jämföra Putin med Stalin. Men, geopolitiska mönster har en tendens att bestå över lång tid och som SvD:s ledare skriver "historien har inte tagit slut." Vi vill ju inte gärna riskera att den upprepar sig.
Se DN, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, SvD, SvD1, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, AB, AB1, AB2
Läs även andra bloggares åsikter om Angela Merkel, försvaret, Försvarspolitik, Georgien, medvedev, Putin, Ryssland, Sydossetien, säkerhetspolitik, Tyskland, östersjön _
Se också Ingerö I och II, Dick Erixon, Tokmoderaten (flera bra inlägg)
14 kommentarer:
Fruktansvärt bra blogginlägg från alliansbröderna i Nacka. Hoppas bara våra resp företrädare i regeringen har samma samsyn som vi har...
Detta krig är georgiernas fel. Visserligen är sydossetien formellt en del av deras land men det är i praktiken självständigt och befolkningen vill inte vara en del av georgien. Att försöka invadera sydossetien är som om Kina skulle invadera Taiwan.
Att attackera ossetierna och sen högljutt klaga när ryssarna slår tillbaka är ingenting annat än skrattretande.
Tyskarna för en krass realpolitik och det gör de nog rätt i.
Jag håller med david för min del, även om denne kanske uttrycker sig lite väl drastiskt.
Om själva saken: reduktion till väsentlighet. Om Georgien vill behålla Abchazien och Sydossetien inom sina gränser, måste man ju komma till samförstånd med dessa områdens befolkningar. Efter det senaste förloppet har detta blivit omöjligt. Georgien förlorar båda provinserna för gott, och man har sig själv att skylla genom ett agerande som på intet sätt motsvarat lägets reala krav, utan tvärtom bara förvärrat allt bortom reparation. I konflikten är det m a o av allt att döma Ryssland som har rätt och Georgien som har fel. Saakasjvili har förstört sitt eget land med en vettlös äventyrspolitik.
Jag är rädd att vår regering missar det väsentliga och agerar obetänkt. Carl Bildt är ingen dumskalle, låt nu se hur han klarar ut det här.
Den territoriella integriteten var det, som sagt. Den talar ju för Georgiens sak. Man får dock ta sig i akt för idealiserad och förenklad abstraktion. De faktiska förhållandena kan visa sig övermäktiga. Det var vad som hände i Kosovo. Principen kan alltså inte gälla undantagslöst, och nu har vi ett parallellfall.
De officiella ryska uttalandena har under hela förloppet varit välbalanserade, vilket inte är betydelselöst. Hur man agerat praktiskt är ju svårbedömt, då de sakuppgifter som kommer fram är motsägelsefulla.
Fredrik,
tack!
david,
det handlar inte om sydossetisk självständighet, det handlar om rysk erövring. Om Ryssland skulle vara intresserade av sydosseterna så skulle de väl kunna börja med att ge Nordossetien självständighet. Det här kriget är som om Franco skulle ha invaderat Frankrike och skyllt på sin omtanke om baskerna. Se vad som hände i Groznyj...
kraxpelax,
jag kan inte hålla med om att de ryska uttalandena varit balanserade. När Putin anklagar georgierna för folkmord så känns det som om han skulle behöva städa framför egen dörr först...
vilken "bullshit"
Visst är det ironiskt. Här har vi människor med utländsk härkomst som står och demonstrerar i Stockholm med parollen "Lämna vårt land i fred".
Om jag skulle demonstrera med samma budskap så skulle jag kallas rasist.
håller med david i denna fråga. jag stödjer ryssland. de har fullt rätt att försvara sina medborgare.
Det finns flera sidor av myntet - läste nyligen en intressant rapport på hemsidan hos organisationen Kvinna till Kvinna. Det är intressant att studera detta med krig och konflikter utifrån olika perspektiv och som vanligt torde vi för att få en sannare bild av verkligheten behöva justera bilderna på ömse håll.
peter,
tack frö den djupsinniga analysen, jag ringer när jag behöver ytterligare information.
barbeslo,
om du skulle demonstrera mot invandring i stridsvagn så skulle jag inte kalla dig rasist. Om du vill hindra människor som flyr undan förföljelse att komma hit så skulle jag inte heller kalla dig rasist, men däremot inskränkt, inhuman och främlingsfientlig.
peter den store,
har de rätt att försvara sina medborgare i Sverige också? Och har vi rätt att dela ut svenska pass till invånarna på t.ex. Kolahalvön för att motivera en invasion?
farmor gun,
håller med. Konflikter måste studeras ur olika perspektiv, verkligheten är alltid komplex.
Skicka en kommentar