fredag 1 augusti 2008

När är det dags att gå och lägga sig?

Duktiga Paulina Neuding frågar sig i dagens SvD varför vi har så många konstiga och krångliga regler när det gäller öppethållande och alkoholutskänkning i Stockholm. Varför ett café inte får ha uteservering efter 22, eller varför köket måste vara godkänt för hantering av tvättade och skalade rotfrukter för att man ska få servera alkohol. Stadshusalliansen har visserligen gjort mindre uppmjukningar, ”för renodlade köttrestauranger bortfaller kravet på att filead fisk ska kunna hanteras. För renodlade fiskrestauranger gäller motsvarande avseende detaljstyckat kött”, men rotfrukterna slipper de inte ifrån. Det är inte direkt så att man känner att en orkan av frihet och sunt förnuft dragit in över stan, även om de gamla trollen är borta...
När det gäller att ha regler för vilka tider man får göra olika saker känns det mycket 50-tal. Borde vi inte sträva efter ett samhälle där människor själva får bestämma sin dygsnrytm, inte stadshuspolitikerna. Har man svårt att sova så finns det ju öronproppar.
När det gäller utskänkningen så måste det viktigaste vara att man inte serverar till minderåriga, inte att man serverar rotfrukter till. Självklart måste man ställa krav på att det inte är alltför stökigt etc., men inte på "ett kök för allsidig matlagning." Tänk vad skönt det skulle vara om vissa ställen la ner sin försök att servera mat till biran med tanke på kvaliteten på maten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , _

Inga kommentarer: