Fortfarande ser vi hur gamla sympatier och antipatier mellan länder i Europa lever och frodas. De må vara kulturella, geopolitiska eller opportunistiska, men överlever gör de. Vi är många som hoppas på en stark gemensam europeisk utrikes- och säkerhetspolitik som kan verka för fred, demokrati och mänskliga rättigheter i vårt närområde och globalt. Den ryska invasionen av Georgien har återigen visat att det är en vision som ligger långt borta, Europa är fortfarande en splittrad kontinent.
Vi såg det i samband med den jugoslaviska tragedin, där Tyskland tog tydlig ställning för sin traditionella allierade Kroatien, medan Frankrike och Storbritannien från början lutade sig mot serberna. Det förhastade tyska erkännandet av Kroatien 1992 var den gnista som satte igång inbördeskriget i Bosnien, med 150 000 döda som följd. Frankrike och Storbritannien omprövade så småningom sitt stöd för Serbien, men det ortodoxa Grekland gjorde aldrig det, hur många massakrer som än skedde.
Delvis som en följd av tragedin på Balkan så skapades det utrikespolitiska "benet" när EU bildades i Maastricht. Tyvärr visar dagens konflikt att det hjälpt föga.
Tyskland, Italien och Frankrike går på tå för att inte förarga ryssarna, greker och cyprioter sympatiserar med Ryssland, allt medan Rysslands grannländer, som kan vara näst på tur, Polen, Estland, Lettland och Litauen, förgäves efterfrågar att Europa sätter handling bakom alla vackra ord.
Europas agerande lär knappast imponera på Ryssland. Och i Sverige lever och frodas "stoppa huvudet i sanden" och "bara vi är snälla"-attityderna.
Se DN, DN1, DN2, DN3, DN4, SvD, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, AB, AB1
Läs även andra bloggares åsikter om Balkan, Bosnien, Estland, EU, Frankrike, Georgien, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, polen, Ryssland, Serbien, Sydossetien, säkerhetspolitik, Tyskland _
3 kommentarer:
Nu är det väl ändå inte Ryssland som är bovarna i detta drama? Sydossetiska Republiken röstade med en överväldigande majoritet FÖR självständighet under 2006, ett faktum som hela västvärlden skiter blankt i. Allt är såklart inte svart eller vitt, men i detta fall anser då jag att Ryssland/Syddossetien är de som har rätten på sin sida. Väpnad konflikt må inte vara det bästa sättet att lösa problem, men faktum kvarstår.
Sydossetiska republiken? Den finns väl inte och har aldrig funnits...
Tjetjenernas kamp för självständighet när dessa försökte bryta sig ur Ryssland bemöttes med långt värre våld än det Georgien nu utsatte separatisterna för.
Och på vilket sätt Ryssland har rätt att blanda sig i andra länders inre angelägenheter kan du gärna utveckla...
mikael,
i de ryskkontrollerade delarna av Sydossetoen röstade 99% för att inte tillhöra Georgien: Det betyder i praktiken att införlivas med Ryssland, Sydossetien har inegt som helst näringsliv, det enda man lever på är bidrag från Ryssland. faktum är att Sydossetiens BNP är mindre än Nacka kommuns kulturbudget!
För övrigt så röstade 94% för att tillhöra Georgien i den georgiskkontrollerade delen av Sydossetien. Ingen av omröstningarna har erkänts internationellt.
Skicka en kommentar