måndag 28 juli 2008

Svenska folket utgör ett yttre hot?

Sten Tolgfors slänger sig åter in i FRA-debatten. Efter att ha hållit tyst och samlat argument i en månad så går han till motattack mot alla ogina kritiker, och gör ett fett självmål.
För att bevisa att integriteten inte är hotad skriver han att

"FRA använder mycket avancerade sök­begrepp avsedda att finna just det FRA söker om yttre hot mot landet. Allt annat ska sorteras bort. Sökbegreppen är inte uppbyggda av ord, utan av tekniska variabler. Den trafik som inte träffas av sökbegreppen passerar således obehandlad förbi och kan då inte lagras."

Jaha, det faktum att FRA använder "avancerade" sökbegrepp istället för ord ska lugna oss..?
Ännu värre blir det när han skriver

"Endast om en person i Sverige har direkt koppling till yttre hot mot landet, som internationell terrorism eller annan stats agerande mot Sverige, blir den relevant för FRA:s signalspaning."

Om man tänker på FRA-chefens definition av yttre hot som "statens säkerhet, den allmänna säkerheten, landets ekonomiska välstånd, förebyggande av oordning eller brott, skydd för hälsa eller moral eller skydd för andra personers fri- och rättigheter" så finns det anledning att bli orolig.
Alltså alla svenskar som har "direkt koppling" till en annan stat kommer att bli föremål för FRA:s övervakning. Liksom alla som man misstänker för att ha koppling till internationell terrorism. Eller skatteplanerar, eller spelar på ett utländskt spelbolag, eller drabbas av en smittsam sjukdom, eller... Det krävs inte att man är misstänkt för någonting, bara man har koppling till något utländskt... Hela svenska folket måste väl då någon gång i livet bli föremål för FRA:s omsorger.

Och snälla Sten Tolgfors, sluta tro att FRA-motsåndarna är idioter. Vi är värda lite bättre argument än det här.

Se JörgenL:s kommentar, liksom BloggenBents.

Uppdatering: Efter att ha funderat på saken så är min slutsats att Tolgfors försöker blanda bort korten för de som inte är insatta i ämnet (t.ex. den egna riksdagsgruppen). Han försöker t.ex. antyda att FRA skulle kunna knäcka moderna krypton, vilket är omöjigt om det inte finns inbyggda bakdörrar i kryptot. Och genom att använda rent struntprat som att "sökbegreppen är inte uppbyggda av ord, utan av tekniska variabler" försöker han också ge intryck av att man håller på med något helt annat än det man faktiskt gör. Han försöker skapa bilden av att motståndarna inte förstår hur det hela funkar, när sanningen är att mot sig har han i stort alla som har den tekniska och juridiska kompetensen inom området. Jag tror att vi kommer att få se en Tolgfors som själv går alltmer vilse bland sina egna dimridåer...
Se SvD

3 kommentarer:

L-E sa...

Hej Lennart! Jag vill ha en källhänvisning på citatet som ingår i det här stycket:
>>Om man tänker på FRA-chefens definition av yttre hot som "statens säkerhet, den allmänna säkerheten, landets ekonomiska välstånd, förebyggande av oordning eller brott, skydd för hälsa eller moral eller skydd för andra personers fri- och rättigheter" så finns det anledning att bli orolig.<<
Vill minnas att jag sett att EU ska förbjuda eller vill förbjuda fackliga stridsåtgärder genom att jämställa dem med terror. Den luddiga formuleringen i ditt citat går ju i samma riktning.

Lennart Nilsson sa...

Det är från Ingvar Åkessons debattartikel i SvD, se http://fpnacka.blogspot.com/2008/07/r-birger-schlaug-r-ledare-fr-al-qaida.html

L-E sa...

Tack!