onsdag 2 januari 2008

Carl Bildt glömde Nato


Utrikesminister Carl Bildt skriver på DN Debatt om Sveriges ambitioner för det nya året på europa- och utrikespolitikens område. Det känns skönt att vi äntligen fått en regering som tar dessa frågor på allvar. Den förra socialdemokratiska regeringen ägnade sig mest åt drömma sig tillbaks till den tid när Olof Palme for runt i världen och hyllade (och ekonomiskt stöttade) kommunistdiktaturer. Att sedan den svenska utrikespolitiken under sossarna i praktiken var extremt "pragmatisk", nu som då som under andra världskriget, se på exportsatsningarna av vapen till Pakistan, Saudiarabien m.m., det är ju en annan femma.

Carl Bildt signalerar att Sverige ska bli en tillgång och inte en belastning för EU genom att aktivt arbeta för en bättre gemensam militär styrka, så att vi effektivare kan skapa fred i världen. Han kritiserar också bristen på demokrati i Ryssland, något som sossarna knappast ens gjorde när landet hette Sovjet och ockuperade Baltikum.

Allt detta är mycket välkommet, men det finns en blind fläck på utrikesministerns radarskärm, nämligen NATO-frågan. En viktig förutsättning för att de ambitioner som han målar upp inte bara ska bli ännu mer av gammalt hederligt svenskt munväder, är ett medlemskap i den enda organisation som kan ge en effektiv infrastruktur för dessa ambitioner.

2 kommentarer:

Ragnvald sa...

ingen värld blir säkrare om fler upprustar. Tvärt om. Det är lätt att starta ett krig men omöjligt att avsluta värdigt. Det har vi alltför många exempel. Att Bildt inte har lärt av Irak. Där stödde han USA och nu ser vi hur det gick.
EU får inte militariseras och Sverige måste hålla sig utanför NATOS krigsäventyr.
RAgnvald Nilsson

Ragnvald sa...

ingen värld blir säkrare om fler upprustar. Tvärt om. Det är lätt att starta ett krig men omöjligt att avsluta värdigt. Där har vi alltför många exempel. Att Bildt inte har lärt av Irak. Där stödde han USA och nu ser vi hur det gick.
EU får inte militariseras och Sverige måste hålla sig utanför NATOS krigsäventyr