söndag 24 juni 2007

Janne poppis!

Enligt en mätning i TV4, som refereras i DN, så är Janne Björklund populärast i regeringen (tillsammans med Reinfeldt). Därefter kommer Cecilia Malmström (tillsammans med Bildt, vars popularitet dock sjunker snabbt). Duktigt jobbat!

Folkpartiministrarna är totalt sett populärast i regeringen. Så här ser snittbetyget ut för de olika partiernas ministrar:
Folkpartiet: 2,7
Centern: 2,6
Moderaterna: 2,5
Kristdemokraterna: 2,5

Folkpartiministrarna har också tappat mindre i förtroende sedan starten:
Folkpartiet: -0,2
Kristdemokraterna: -0,4
Centern: -0,5
Moderaterna: -0,5

Ser man på de senaste 6 månaderna har folkpartiministrarnas popularitet dessutom stigit, medan de andra legat stilla!

Folkpartisterna är också mer kända (eller mindre okända), så här många, i genomsnitt, känner inte till ministrarna från resp. parti:
Folkpartiet: 11%
Kristdemokraterna: 16%
Moderaterna: 17%
Centern: 20%

fredag 22 juni 2007

Glad Midsommar




Igår hade vi en liten blixtkampanj och delade ut blåklintsbuketter till glada Nacka-bor. Ja, de blev i alla fall glada, även om inte alla var det innan.


söndag 17 juni 2007

Hur tänker moderaterna?

I ett läge där man inte klarat att förklara för svenska folket sambandet mellan nya arbeten och sänkt a-kassa förbereder nu finans- och socialdepartementen uppenbarligen ännu en högst svårförklarad förändring. Fler karensdagar ska göra svenskarna friskare!

Jag har två frågor:
- Har moderaterna aldrig träffat någon med t ex kronisk migrän eller andra återkommande sjukdomar som har ytterst svårt att klara redan en karensdag? Sjukförsäkringen kan inte ses endast ur ett helikopterperspektiv. Enskilda människors situation efter förändringar måste vara en dominerande utgångspunkt.

- Avser moderaterna säkerställa att Alliansregeringen bara blir ett mellanspel på en mandatperiod? Det folkiga stöd som finns för att människor som är sjuka eller ofrivilligt arbetslösa ska ha ett ekonomiskt skydd värt namnet ska man nog inte utmana mer, om man inte vill förlora sina mittenväljare.

Tack och lov hörs protester från övriga Allianspartier, mycket städade sådana, men om vår inriktning får det inte råda någon tvekan.

lördag 16 juni 2007

På Täbyfronten intet nytt!

Så här glad blev Filippa när hon slapp kompisarna i Täby



I en debattartikel i Svenska Dagbladet beskriver två ledande folkpartister vad som hänt i Täby efter valet när moderaterna fått egen majoritet. Uppenbarligen lyser de nya moderaterna med sin frånvaro i Fredriks och Filippas gamla hemkommun. Det måste ha varit skönt för de att flytta in till stan så de slipper vara med om att den skattefinansierade välfärden avvecklas samtidigt som kommunens största gymnasium skänks bort till privatpersoner, med en faktura till skattebetalarna på 15 miljoner. Efter alla bidragsskandaler måste de nya moderaterna, med statsministern i spetsen, ta avstånd från den politik som förs i Täby, om man ska ha någon trovärdighet kvar. I annat fall riskerar man inte bara sin egen framtid utan också alliansregeringens seger i valet 2010, vilket vore en stor skada för Sverige.
Så kör hårt Fredrik&Filippa, knäpp de högerextremister som tagit över efter er i Täby på näsan!
Uppdatering: nu vsar det sig att Filippa, som sitter i kommunfullmäktige och är ersättare i kommunstyrelsen i Täby, under längre tid bojkottat dessa organ!

fredag 15 juni 2007

Grattis Janne! Grattis Sverige!

Janne B: Skene->Norrmalm->Bromma->Sagerska Palatset

Så har då äntligen Janne Björklund officiellt blivit föreslagen som ny partiledare av valberedningen rapporterar DN och SvD.! Jag tror att Janne kan vara personen att skapa ett starkt, enigt och tydligt parti. Jan är onekligen en modig person som aldrig har dragit sig för att säga saker som för tillfället varit politiskt inkorrekta, detta i ett parti som alltför ofta har haft ett drag av intellektuell ängslighet inför vad diverse mediatyckare tycker och tänker. Denna attityd har gjort att vi oftast kan säga "vad var det vi sa..." 10 år efter att beslut fattats, men som har minskat våra möjligheter att faktiskt påverka vad som händer här och nu. Med JB kanske vi kan bli bättre på att applicera vår socialliberalism på verkligheten, inte för vår egen skull, utan för alla de människor som behöver oss.


Janne har i grunden förändrat den svenska skoldebatten, snart har han också förändrat den svenska skolan. Nu har han chansen att också förändra hela Sverige!


Grattis Sverige!

Nacka - nu tio-i-topp!

I tidningen Fokus nr 22/2007 finns alla kommuner rankade med uppgifter om privatekonomi, skola & dagis, socialt och trygghet, fritid, jobb & tillväxt och kommunens ekonomi. Nacka kommun har sedan förra året klättrat från plats 13 till plats 9 och finns nu på tio-i-topplistan! Läs hela artikeln på http://www.fokus.se/artikel/199/. Kommunrankinglistan finns där också för alla som gillar statistik.

tisdag 12 juni 2007

Euro för Sverige!

Birgitta Ohlsson kräver i dagens Svenska Dagblad en svensk folkomröstning om att byta kronan mot Euro redan 2010. Det är en utmärkt idé. Strax är 15 europeiska länder med, efter att Malta och Cypern anslutit sig. Många fler kommer att byta ut sina valutor under de närmaste åren. På grund av den brist på handlingskraft och den nationella självgodhet som präglade decennier av socialdemokratiskt styre, så verkar det som om vi bara deltar i det europeiska samarbetet under tvång och helt utan entusiasm. Det är dags för oss alla i det här landet att inse att vi är en del av Europa på samma sätt som alla andra européer. Vår framtid ligger i ett starkt, demokratiskt och enat Europa. Ett Europa med en valuta och en konstitution. I den nya regeringen finns många medlemmar som har ett starkt engagemang för EU. Det är dags att sluta snegla på tillfälliga opinionssiffror och visa ledarskap, visa att vi inte längre är de minst villiga utan att vi vill vara med och skapa det nya Europa!

måndag 11 juni 2007

Dagens DN (11 juni) och Nacka

Det är inte varje dag som Nacka nämns 2 gånger på DNs förstasida. Nyheten om Olle och Kajsa Nymans hem i Saltsjö-Duvnäs som öppnar för allmänheten och en stor bild på badande människor i Kocktorpssjön gjorde att jag funderade på om DN har blivit Nackas främsta tidning...

Man tackar...

Äntligen lite glada siffror. I Demoskops mätning ökar Folkpartiet med hela tre procentenheter, till 7,2%. Statistiskt säkerställt! Långt ifrån några rekordsiffror förstås, men inte katastrofalt uselt som det varit ett bra tag nu. Skönt.

söndag 10 juni 2007

Miljöbilar

Intresset för "miljöbilar" har fullkomligt exploderat bland bilköpare, inte bara i Sverige utan i hela Europa. Detta beror på två orsaker, dels det starka engagemanget bland vanliga människor i klimatfrågan, vilket är jättebra, dels ett allt mer omfattande subventions- och regelsystem, vilket kan vara problematiskt. För vad säger t.ex. att en person som kör en bifuel-bil verkligen kör på E85, dessutom beror ju klimateffekten också till stor del på hur bränslet är producerat och transporterat. Även om man vill uppmuntra människor att skaffa miljövänligare fordon så kan man kan ju fråga sig varför dessa bilar ska slippa trängselskatter och parkeringsavgifter, de tar ju lika stor plats på vägarna och parkeringsplatserna, dessutom släpper de ut (minst) lika mycket lokala utsläpp, t.ex. partiklar.
Att man nu också börjat räkna snåla bensin-/dieselbilar som miljöbilar är visserligen ett bra steg, eftersom den snabbaste, miljövänligaste och mest kostnadseffektiva vägen att minska klimatpåverkan från trafiken är att snarare kraftigt sänka bensinförbrukningen i konventionella motorer än att försöka byta ut hela bränslekedjan.
Vore det inte lättare att helt enkelt höja skatten på fossila bränslen, bensin och diesel, så att det blir ekonomiskt föredelaktigare att inte bara köpa en miljöbil utan att också faktiskt tanka den med förnyelsebart bränsle. Detta skulle också ge stora intäkter som man t.ex. kunde använda för att sänka inkomstskatten och/eller till nödvändiga infrastrukturinvesteringar, t.ex. österleden och en ny t-bana till Nacka.
Att förändra bränslebeskattningen, kanske i kombination med en förändrad fordonsbeskattning (t.ex. att den blev progressiv med avseende på vikt/motorstyrka/miljöklassning) skulle också göra att man snabbare kunde fasa ut gamla miljöfarliga bilar.

fredag 8 juni 2007

Nyheter från Nordväst

(foto: kontantin cosmin irina)
henriksdalsberget.se kan man hitta ständigt aktuell information och bakgrundsinformation om vad som händer på Henkan och resten av nordvästra Sicklaön (för alla som inte vet var det ligger så är det området mellan Boule&Berså och öststaterna). Man kan helt enkelt frossa i lokalpatriotism. Sajten drivs av Kontantin Cosmin Irina på ett mycket proffsigt sätt. Finns det fler stadsdelar som har liknande sajter?

Frågor och svar om liberalismen

Här är en länk till en sida med frågor och svar om liberalismen (rätt så amerikanskt, men ändå...). Jag har hittat länken på den alldeles utmärkta bloggen Fisksätra.

måndag 4 juni 2007

Motsägelsefullhet

Nu har jag gjort två personlighetstester. I den första på temat "Vilken politisk ledare är du?" blev resultatet:


I den andra på temat "Vilken berömd film är du?" så blev resultatet:


Kan det möjligen vara så att dessa test inte är helt tillförlitliga eller..?

fredag 1 juni 2007

Anakronistoffensiv!


Ett gäng pensionerade politiker med Torbjörn Fälldin och Alf Svensson i spetsen har tydligen bestämt sig för att leka anakronister och har börjat leva i medeltiden. Deras första medeltidsaktivitet består i en debattartikel i DN. Tips om hur man bör bete sig som nybliven medeltidsanakronist kan dessa herrar och damer hitta hos Gycklargrvppen.

Lite kul är också deras försök att imitera för-aquiniansk logik genom att hävda att:

En könsneutral äktenskapslag i Sverige skulle också kunna öka främlingskapet inför vårt samhälle bland många nyanlända medborgare. Kulturella och religiösa motsättningar av långvarig art kan komma att polariseras i vårt land om inte äktenskapsfrågan hanteras med varsamhet och försiktighet. Aspekten att integrationen skulle försvåras måste tas på fullaste allvar. Krav på särlagstiftning för människor med viss religiös tillhörighet kan komma att växa i styrka i den politiska debatten.

Det vill säga om vi inte tillåter häxbränning så kommer alla de som tror på att häxor rövar bort barn till Blåkulla bli ledsna och svåra att integrera i samhället.

Kul initiativ!