onsdag 5 december 2007

Vilken slags människa......riskerar människors liv och hälsa genom att medvetet fuska med livsmedelshygienen. Bara för att tjäna mer pengar. Jag blev så fruktansvärt upprörd när jag såg reportaget i Uppdrag Granskning där fyra ICA-handlare, däribland ICA Maxi i Nacka, packar om utgånget kött och köttfärs, och sedan säljer den igen. Vare sig någon har blivit förgiftad eller inte så har de som gjort det här faktiskt riskerat människoliv för att tjäna pengar. De som har gjort det här måste åtalas och straffas. Skäms ICA!

6 kommentarer:

BT sa...

Ja, det här gör ont i själen - och i magen. Så går det när marknaden får styra, och konsumenterna nedgraderas ifrån individer till inkomstkällor. Men det måste vara kunderna som vänder på steken och ställer krav på förbättring. Butikerna fuskar ju med många andra saker också, vilket de lugnt kan göra eftersom kunderna i allmänhet accepterar det. Fram för upprop, bojkott och konsumentmakt!

sestrajcic sa...

Sådan är kapitalismen och marknaden. Girigheten råder.

En intressant parallell till just köttbranschen är att läsa Upton Sinclairs bok från det tidiga 1900-talet och hur det gick till i slakteribranschen i början av 1900-talet. Det grundläggande dragen i systemet som sådant har inte förändrats så nämnvärt från då.

Lennart Nilsson sa...

Tja, jag har inte direkt blivit imponerad av livsmedelshygienen när jag besökt planekonomier. Det här handlar om kriminella individer som försöker tjäna pengar genom att begå brott!

Lennart Nilsson sa...

Jag håller med om att det som i slutändan kan ändra på det här är konsumentmakt. Om vi alla blir så förbannade att vi slutar handla på ICA Maxi, så blir det en signal till alla andra fuskare att de riskerar att gå i kånken...

Cortex sa...

Lugna ner er nu! Naturligtvis är det bedrägligt och dåligt att märka om köttfärsen. MEN: Dog någon? Blev någon sjuk? Knappast. Jag har köpt ICA Maxis köttfärs hundratals gånger och aldrig varit annat än nöjd. Med er inställning borde ju jag vara argare än det flesta eftersom jag tillhör de "mest lurade".

Felet kanske ligger lite i den svenska moderna oron för vad som skulle hända om folk inte följde myndigheternas (i detta fall Livsmedelsverkets) rekommendationer.

Men nu kan ni alla vara glada igen. De djur som slaktats och vars kött inte lyckats säljas inom några timmar från nedmalnin, kommer nu att kasseras. Huruvida det är otjänligt som människoföda spelar tydligen ingen roll. Livsmedelsverkets regler är det viktiga.

Lennart Nilsson sa...

Cortex,
Jag håller absolut inte med dig! Vi har en livsmedelslagstiftning för att människor ska kunna lita på att de inte blir sjuka av maten de äter. Dessutom är det ju så att du får i dig sjukdomsbakterier så riskerar du att föra de vidare till andra som är mer känsliga, t.ex. barn som inte hunnit bygga upp sitt immunförsvar. Självklart kan man gå runt i livet med inställningen "jag lyckades gå över gatan och blunda en gång, då är det inte farligt", men inte särskilt länge...