tisdag 4 december 2007

Rapport från Täby

Här är ett par citat från den moderata mönsterkommunen Täby, Fredrik och Filippas hemkommun, där moderaterna fick egen majoritet och kan regera obesvärade av sina "socialistiska" kamrater i folkpartiet och kristdemokraterna.

Efter att Lidingö infört gratis måltider på gymnasiet är Täby en av bara tre kommuner i länet som fortfarande tar betalt. Om det tycker Claes Gillberg (m), ordförande i Täbys gymnasie- och vuxenutbildningsnämnd:

"De som inte klarar att betala får vända sig till socialtjänsten. Det är himla olyckligt för dessa barn, men vi ska inte behöva rätta våra regler efter den lilla procentandelen av befolkningen. När det gäller skräpmat är det inte politikernas ansvar att ta eleverna i örat och tala om att de ska äta nyttigare."

Ännu värre uttrycker sig kultur- och fritidsnämndens ordförande Fredrik Schulte (m), också riksdagsledamot. I riksdagen vill han ta bort bibliotekslagen, den lag som tvingar varje kommun att ha minst ett (1) bibliotek! På kommunfullmäktige den 15/10 klargjorde Fredrik sin syn på kultur:

"Sen ska vi också komma ihåg att vi genomför skattesänkningar", "och det är också ett sätt att stimulera kulturen. Därför att det här är en frivillig verksamhet, och när man ger pengar i familjens plånböcker, ser till att de får behålla mer av sina surt förvärvade slantar, då finns det ett större utrymme att, att skicka barnen till det där hockeylägret eller köpa de där skridskorna eller att köpa till och med en, en ponny till dottern som tycker om och rida. Skattesänkningar ar är kanske det absolut bästa sättet att stimulera den här verksamheten."


Jo, just det Fredrik, för att kunna köpa en Ponny för skattesänkningen så krävs det att familjen har en årsinkomst på 15 miljoner! Medianinkomsttagaren i Täby får en skattesänkning på 85 kr/månad.

2 kommentarer:

Edvin Alam sa...

Jaha?
Om du vill gå på muséer och liknande så kan du väl betala för det själv. Om det är för dyrt så kan du gå ihop med människor som tycker likadant och subventionera det för varandra. Kulturen skapades inte genom att den blev en del av den offentliga sektorn. Den kommer därmed att inte dö om den inte är skattefinansierad.

Lennart Nilsson sa...

Det mesta av kulturen klara sig alldeles utmärkt utan skattepengar, men inte all kultur. Framför allt inte den kultur som är lite mer nyskapande och okonventionell.
Man kan se på kulturen lite grann som på forskningen, det finns grundforskning som inte kan existera genom dra in pengar på marknaden, men som behövs för den tillämpade forskningen. Det är på samma sätt med kulturen, det finns kultur som behövs, men som inte klarar av att finansiera sig själv. Delvis kanske den kan finansieras via rika mecenater, men det offentliga behövs också.
Det andra skälet till att det kan behövas offentligt stöd är att göra kulturutbudet tillgängligt, man kan till stor del betrakta kulturen som en kollektiv vara. Det tredje skälet är att forskningen visar att ett brett och högklassigt kulturutbud skapar ekonomisk tillväxt, bl.a. genom att stimulera värdetillväxt i den kreativa sektorn, men också genom att göra platser mer attraktiva, vilket drar till sig kompetens, investeringar och turister.