onsdag 19 december 2007

Äntligen kan vi få fler lägenheter med rimliga hyror!

I går kom EG-domstolens dom i Vaxholmsmålet. De stridsåtgärder som Byggnads vidtog för att förhindra att ett lettiskt byggföretag jobbade i Sverige var olagliga. Så länge som man har löne- och andra villkor som följer de villkor som gäller på den svenska arbetsmarknaden kan inte en svensk fackförening tvinga ett utländskt företag att skriva på ett svensk kollektivavtal. Det är särskilt välkommet inom byggsektorn. Byggnads ohyggligt komplicerade avtal har gjort det omöjligt för utländska företag att komma in på den svenska marknaden. Med tanke på att vi idag har ett oligopol inom branschen som har gett oss Europas högsta byggkostnader, och Europas högsta boendekostnader, så behöver vi verkligen få in fler aktörer, så att vi ökar konkurrensen.

Den svenska modellen med kollektivavtal istället för omfattande lagstiftning som reglerar arbetsmarknaden, fungerar i stort sett bra. Men den får inte användas som ett handelshinder, eller för att minska konkurrensen och förhindra nyetableringar.

Tack EU-domstolen för att ni gör det som den svenska regeringen är för flat för att göra! Och tack för att det inte är OK för Byggnads ombudsmän att stå och skrika "Go Home! Go Home!" till människor från andra länder som försöker jobba i Sverige.

1 kommentar:

Gun Svensson sa...

Nu gäller det att de, som vill ha hand om förståndet, inte drar högre växlar på domen än nödvändigt. Jag hoppas att Sven-Otto Littorin lyckas samla berörda parter till en samsyn om den praktiska tillämpningen innan alla målat in sig i sina respektive hörd.