lördag 15 december 2007

Hundra meter på en macka

Är det verkligen så smart att svenskarna mer och mer har gått över till etanolbilar? För en själv kan det ju vara jättebra, man får 10 000 från staten, och slipper trängselskatter. Men för världen och klimatet? Dagens Nyheter skriver idag om att för att producera en tank etanol till vår vanligaste miljöbil, Volvo V50, så går det åt motsvarande 250 limpor! Bilen tar sig alltså 2 kilometer på en limpa, eller cirka 100 meter på en macka! Det kan knappast vara något särskilt effektivt sätt att ta sig fram. En cyklist kan ju ta sig typ en mil på en macka.

Att vår bilpark numera drar i sig smörgåsar värre än en högstadieklass har också lett till att priset på spannmål stigit med 30% hittils i år. Vilket gör livet svårare för högstadieklassen, och omöjligt för den miljard människor som lever på mindre än en dollar om dagen.

I slutändan måste vi nog inse att det bara finns två sorters miljöbilar, den ena har styre och trampor, den andra står det SL på och kommer inte alltid när man behöver den.


Biobränsle i rätt form (från http://annesfood.blogspot.com/)

1 kommentar:

Hmg sa...

De två sorternas miljöbil (den m trampor och den det står SL) på funkar säkert i Nacka. Men det finns folkpartister ute i bushen också. Klart vi måste bort från etanolspåret men ändå sträva mot riktiga miljöbilar, t ex såna som går på CCR (CarbonCapturRecirculated) som metanol o dimtyleter (DME). Stör vare sig bullarna, klimatet eller fossilbränslereserverna om man gör CCR med klimatneutral energi.