fredag 28 december 2007

En mörkare framtid


Chocken är stor efter mordet på Benazir Bhutto. Ett av jordens mest folkrika länder har tagit ännu ett steg mot inbördeskrig och kaos. Den öppning för en fredlig utveckling som funnits för Pakistan har av allt att döma stängts av islamisterna i al-Qaida och landets mäktiga säkerhetstjänst, ISI, som står bakom dessa. Om man jämför med den fantastiska utveckling som sker i det demokratiska Indien så framstår den pakistanska tragedin oerhört tydligt. Medan Indien håller på att utvecklas till en supermakt, med en ny medelklass som omfattar mer än 100 miljoner människor och där till och med de allra fattigaste får del av välståndet, så breder misären och våldet ut sig i det en gång betydligt mer välmående Pakistan. Ända sedan Benazir Bhuttos far Zulfikar Ali Bhutto reformförsök på sjuttiotalet har en ohelig allians av jordägare, militären och islamister fört landet allt närmare katastrofen.
Det här är dåliga nyheter inte bara för Pakistans 175 miljoner invånare. Det finns många otäcka scenarier innehållande en kärnvapenkonflikt med Indien och kärnvapen i händerna på al-Qaida terrorister.

Se SvD, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, DN, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, Aftonbladet, Aftonbladet1, Aftonbladet2, Aftonbladet3, Aftonbladet4, Aftonbladet5

Inga kommentarer: