lördag 8 december 2007

Borde det inte ringa en varningsklocka...

Privatforskaren och "arkeoastronomen" Bob G Lind har hittat vad han hävdar är en stensättning och ev. offerplats från bronsåldern, på Österlen. Stensättningen ska vara både större och äldre än Ale Stenar. Just när det gäller Ale Stenar har Bob G Lind en kontrovers med Riksantikvarieämbetet, eftersom han vill sätta upp egna skyltar med sin egen teori om platsen. En teori som den etablerade vetenskapen inte direkt tror på.
För mig ringer det en varningsklocka direkt när jag hör ordet "arkeoastronomen". Ända sedan von Däniken, och förmodligen ännu tidigare, har det funnits människor som förbinder olika punkter och därmed "bevisar" att man har hittat en förhistorisk kalender. Därmed inte sagt att våra förfäder inte ägnade sig åt att bygga jättelika kalendrar, det är bara det att man kan alltid hitta samband om man söker efter dem.
Man ska absolut inte se ner på amatörarkeologer och amatörhistoriker, trots allt är det ju de som gör det mesta av arbetet med att utforska vårt ursprung. Och ibland kan stolliga teorier visa sig vara, ja, inte stolliga.
Men, frågan är varför tidningarna så okritiskt köper detta. Men det är ju klart, det säljer säker lösnummer. Och, man ska ju inte glömma att två stenar och en bra historia kan skapa en riktigt lönsam turistattraktion...
PS. Om du, till skillnad från journalisterna, är intresserad av Bob Linds trovärdighet som källa, läs här, "Bob Lind har utmärkt sig på flera sätt genom åren. I början av 90-talet var det cirklarna på de svenska sädesfälten som engagerade honom och då menade Lind att dessa var en varning från en utomjordisk intelligens om en annalkande kärnkraftskatastrof. "Den enastående tekniken som används när cirklarna i sädesfälten skapas är fullständigt överlägsen vår egen och fjärrstyrs alltid av en flygande farkost med utomjordisk intelligentia ombord", skrev han bland annat. Informationen hade Bob Lind fått under en nattlig meditation inne i en cirkel i Harplinge norr om Halmstad 1993. En cirkel som jag själv senare hade nöjet att bevisa var gjord av några lätt berusade pojkar. "

Se SvD

Den här bilden på Ale Stenar är tagen kl. 16:12 den 5 juni, alltså på Danmarks nationaldag, ser man åt vilket håll skuggorna riktas kan man ana ett samband...

2 kommentarer:

Martin sa...

Det är verkligen en stollig historia. Jag har skrivit lite om saken.

Lennart Nilsson sa...

Intressant!